Nieuws

12 september 2022

Terugblik bezoek Zonnebloem


3 augustus 2022

Open dag 3 september

Het programma voor de Open Dag is door de enthousiaste leden van de commissie volledig samengesteld. Het beloofd een dag te worden met voor ieder wat wils. We zijn in overleg met de gemeente om de wethouder een openingshandeling te laten verrichten.

De aanvang van de Open Dag is om 10.00 uur. Over de gehele dag verspreid zijn er activiteiten voor volwassenen en kinderen te beleven. Wij verwachten veel bezoekers van buiten, maar rekenen natuurlijk ook op een hoge opkomst van onze leden.


3 augustus 2022

Jubileumboekje Pieter de Gieter

Het boekje van Pieter de Gieter wordt uitgegeven in het kader van het 40-jarig jubileum van HTV Bouwlust. Saskia de Vreugd en Rozemarijn Kats hebben samen een leerzaam puzzelboekje gemaakte deze vrolijke gieter. Leuk voor jong en oud. In het Praathuis en in de Tuinwinkel ligt een boekje ter inzage.

Het boekje is tijdens de Open Dag (3 september) voor € 2,00 te koop bij de marktkraam van de organisatie. Het is een heel leuk boekje geworden! Zeer de moeite waard.

Meer over Pieter vind je hier: https://pieterdegieter.nl


6 juli 2022

Strijd om de hoogste zonnebloem OBS De Regenboog barst los 

Uit bovenstaande foto blijkt wel dat de door de OBS De Regenboog geplante zonnebloemen een flinke groeispurt hebben gemaakt, alhoewel een paar zonnebloemen in ontwikkeling achterblijven. 

Leuk om te zien dat kinderen met hun ouders of opa’s en oma’s af en toe een bezoek brengen aan ons complex om hun zonnebloem te verwennen met water, koeienkorrels e.d. 


10 mei 2022

Bijendrukte en rabarbereend op HTV Bouwlust

Het was een drukte van gezoem bij de tuin van Metin (onze Bouwlust bijenhouder). 

Grote hoeveelheden bijen vlogen onrustig in het rond. Wat bleek …… een nieuwe bijenkoningin was uitgevlogen en honderden bijen wilden haar natuurlijk volgen. Uiteindelijk streek de hele zwerm neer in de grote den bij de brug. Metin kon vervolgens de zwerm vrij makkelijk in een speciale zak ‘vegen’ en het volk vervolgens een eigen bijenkast geven. 

Waar kan je veiliger je eieren uitbroeden dan onder een rabarberplant? De eend op de foto heeft een mooi en veilig plekje gevonden onder een grote rabarberplant en wacht in alle rust tot haar eieren uitkomen. Gelijk heeft ze, want daarna is alle rust voorbij! Voorlopig maar even geen rabarber plukken in het belang van moeder Eend en haar kroost. 


10 mei 2022

Verplichte UBO-registratie

In de media zijn de laatste tijd verontrustende berichten verschenen over de verplichte UBO-registratie. De verplichte ubo-registratie ontaardt voor maatschappelijke organisaties in een bureaucratische nachtmerrie.

Net als in het bedrijfsleven dienen verenigingen en stichtingen aan te geven of bestuursleden Ultimate Benificial Owner (UBO) zijn. Iemand die de uiteindelijke begunstigde zou zijn bij een eventueel faillissement of opheffing van een vereniging. Het gevolg: de animo om vrijwilligersorganisaties en goede doelenstichtingen te besturen kalft af. We hebben te maken met regelgeving die volledig disproportioneel is. Indien de registratie niet correct of te laat plaatsvindt kan een bank de bankrekening blokkeren (Bron: Financieel Dagblad). 

Wij hebben als bestuur van HTV Bouwlust de UBO-registratie gelukkig tijdig geregeld in de KvK. 

Wij zijn als bestuurder niet-UBO want geen enkele bestuurder heeft dubbel stemrecht of een financieel belang bij een eventueel faillissement van de vereniging. Wij hebben ons dus als niet-UBO geregistreerd. Voor het geval er enige ongerustheid onder de leden bestaat n.a.v. de berichten in de media, hopen wij dat we deze hiermee hebben weggenomen. Feit blijft wel voor nu en in de toekomst erg alert te zijn op dit soort zaken. 


10 mei 2022

Aanschaf EAD

Na her en der informatie te hebben opgevraagd richten we ons nu op de aanschaf van een Philips Heartstart FRx AED. Deze is door de Hartstichting gekozen als de meest geschikte AED qua prijs-kwaliteitverhouding voor in woonwijken en wordt ook geschikt geacht voor onze vereniging en de omliggende bedrijven.

De AED is robuust, water- en stofdicht en doet dagelijks zelf een check of hij werkt. Hij is duurzaam en schrokbestendig en de batterij gaat in stand-by-modus minimaal 4 á 5 jaar mee. Er geldt een garantietermijn van 8 jaar op de AED. De Hartstichting heeft een zeer aantrekkelijke aanbieding, maar die geldt vooralsnog alleen voor woonwijken. We hopen, dat de aanbieding ook voor onze vereniging kan gelden. 


10 mei 2022

GEZOCHT, beheerder website HTV Bouwlust

Een vereniging kan niet zonder een goed onderhouden en professioneel uitziende website. Wij zijn dringend op zoek naar iemand die ter ondersteuning van het bestuur het beheer van de website op zich wilt nemen. U hoeft hiervoor geen deel uit te maken van het bestuur. 

Saskia de Vreugd onderhoudt nu nog de website, maar het zou fijn als zij dit aan iemand anders kan overlaten en zich op ander mediavlak kan bezig houden met de belangen van de vereniging. Er is een duidelijke werkinstructie aanwezig en Saskia is altijd bereid om iemand nader in te werken. Dus heeft u affiniteit met het beheer van een website of wilt u ervaring op doen om dit onder de knie te krijgen, meldt u dan aan via htvbouwlust@live.nl of benader Saskia rechtstreeks (tuin 28). 


10 mei 2022

Maak kennis met Pieter de Gieter en zijn vrienden

Ons voormalig bestuurslid Saskia de Vreugd (tuin 28) is al sinds vorig jaar bezig met het 40-jarig jubileum van de vereniging. Vorig jaar heeft zij bijna 20 video’s gemaakt om de sfeer op en schoonheid van ons tuincomplex weer te geven. Zij heeft iedere maand een overzicht video gemaakt en evenementen op video vastgelegd, zoals het bezoek van De Zonnebloem en de jaarlijkse barbecue. Naast deze video’s wilde ze nog iets extra’s doen voor de open dag. Na veel brainstormen is daar Pieter de Gieter uitgekomen. 

Pieter is een grijze gieter die op een geheel eigen wijze naar tuinieren kijkt. Hij maakt een hoop vrienden op het complex die je op zijn Instagram > pieter.de.blije.gieter kunt terugvinden. 

De uiteindelijke opzet is dat Pieter je aan het lachen maakt en de jongere generatie wat meer inzicht geeft over het belang van de natuur, tuinieren en waar groenten vandaan komen (niet uit de supermarkt). Saskia is er net een maand mee bezig en het kan nog alle kanten op. Ben je net als Saskia enthousiast geworden en heb je ideeën en suggesties, dan zijn die natuurlijk altijd welkom. 


10 mei 2022

Overzicht activiteiten Open Dag 3 september

De commissie Open Dag bestaande uit een tiental enthousiaste leden heeft een scala van activiteiten gepresenteerd. Hieronder een overzicht, dat ongetwijfeld nog verder zal worden aangevuld.

Voor verschillende activiteiten hebben zich ‘trekkers’ opgeworpen, die de uitvoering van de activiteit op zich zullen nemen. Natuurlijk kunnen zij wel wat hulp gebruiken. Als u het leuk vindt om een handje te helpen in de voorbereiding en uitvoering, benader dan het desbetreffende commissielid. 

Activiteit  Doelgroep  Trekker  Tuinnr. 
Algehele coördinatie  Hannah ten Brink en Ruud Baardolf  41 / 38 
Opbouw / afbouw tenten / marktkramen, luchtkussen en overige  Ruud Baardolf  38 
Catering  Leden / bezoekers / vrijwilligers  Ruud Baardolf  38 
Bloemschikken  Leden / bezoekers  Moniek Eskes  59 
Insectenhotels, nestkastjes  Kinderen  Dick van Steenselen  50 
Kinderen schminken  Kinderen  Donna de Boer  12 

 

Activiteit  Doelgroep  Trekker  Tuinnr. 
Natuureducatie  Leden / bezoekers  Hannah ten Brink  41 
Educatieve puzzeltocht  Leden / bezoekers  Rozemarijn Kats  32 
Lunchconcert met Theateroptreden  De Zonnebloem afd. Reeuwijk  Ruud Baardolf  38 
Diverse workshops en tentoonstellingen  Leden / bezoekers  Verschillende commissieleden (info bij Hannah en Ruud) 
Pannenkoeken , poffertjes o.i.d.  Kinderen  Ewa Grabowska, Maurits Pieren  48 
Rad van Avontuur met biologische / natuurlijke prijzen  Leden / bezoekers  Joris van Herk en Donna de Boer  47 / 12 
De Makkelijke Moestuin  Leden / bezoekers  Rozemarijn Kats  32 
Zoektocht Pieter De Gieter  Kinderen  Saskia de Vreugd  28 

 


10 mei 2022

Basisschool De Regenboog plant 13 Mei zonebloemen voor de Open Dag

Op vrijdagmiddag 13 mei a.s. komen 30 leerlingen van groep 7 van Basisschool De Regenboog uit Reeuwijk op de fiets naar ons hobbytuincomplex om in het kader van de Open Dag op 3 september de strook bij tuin 33 te beplanten met zonnebloemen.

De redactie van Kijk Op Reeuwijk heeft toegezegd aandacht te schenken aan deze activiteit, zodat we als hobbytuinvereniging weer even in het nieuws komen. De kinderen van De Regenboog zullen ook – onder begeleiding – deelnemen aan een natuur-educatieve speurtocht over het terrein. Als u het leuk vindt een kijkje te komen nemen tijdens dit bezoek bent u van harte welkom natuurlijk. De groep wordt verwacht omstreeks 13.00 uur. 


8 april 2022

Sleutelborg 2e tuinder

In de praktijk is gebleken, dat 2e tuinders na opzegging van hun lidmaatschap moeite hebben om hun sleutel in te leveren. Het er achteraan jagen kost onnodig veel tijd en in enkele gevallen moest een sleutel worden bijgemaakt.

Het bestuur heeft besloten vanaf 1 april 2022 een sleutelborg van € 10 in te voeren voor 2e tuinders. In de ALV 2023 zal dit als aanvulling op het HR worden meegenomen. 


8 april 2022

Tuincommissie

De tuincommissie heeft op 19 maart haar eerste tuinronde van 2022 gelopen. Zoals eerder gezegd zal de tuincommissie er dit jaar steviger opzitten, waarbij de door de ALV goedgekeurde beslisboom ‘te ondernemen acties bij vervuilde tuinen’ stringenter zal worden gehanteerd.

Natuurlijk zal er ook aandacht zijn voor de ‘menselijke maat’. De eerste ronde laat zien dat bij een aantal leden het onderhoud van de tuin te wensen overlaat. De tuincommissie gaat in overleg met de betreffende leden. De volgende tuinronde is 19 april. We doen een dringende oproep aan de leden het onderhoud aan de tuin niet te onderschatten en er voldoende tijd en aandacht aan te besteden. 

Het is belangrijk dat we en richting gemeente en richting Open Dag ons beste beentje voorzetten. 


8 april 2022

Werkochtend 12 maart

Op de werkochtend van 12 maart is door de leden veel werk verricht. Het weer was ons net zoals de week ervoor goed gezind en in een gezellige sfeer werden de mouwen flink opgestroopt. 

   


8 april 2022

Aanschaf AED – gulle gever

Momenteel worden verschillende offertes met elkaar vergeleken waarbij goed wordt gekeken naar de technische specificaties.

Opnieuw hebben we van een gulle gever € 100 gekregen, waardoor we nu € 700 hebben ontvangen als tegemoetkoming in de aanschafkosten. Hartelijk dank! 

 


8 april 2022

Jaarlijkse zonnebloem- en pompoenwedstrijd

Gaat u ook voor de eeuwige roem als winnaar 2022 van de hoogste zonnebloem en / of grootste pompoen? Doe dan weer mee met de jaarlijkse wedstrijd op onze hobbytuinvereniging. 

Beide plantjes worden momenteel opgekweekt door de Tuinwinkel en u kunt ze straks weer gratis afhalen. 

Eind april / begin mei (1 mei is Internationale Zonnebloemdag) is de beste tijd om zonnebloemen buiten te planten. Vanaf half mei (let op vorst en slakkenvraat) kunnen de pompoenenplanten in de volle grond geplant worden. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens onze jaarlijkse barbecue op 27 augustus 2022. 


10 maart 2022

Terugblik ALV van 3 maart

Onze voorzitter Joris van Herk benadrukte het fijn te vinden dat we onze jaarlijkse ledenvergadering weer konden houden in ons eigen “Praathuis”. Zo’n 20 leden hadden zich afgemeld voor de vergadering. 23 leden waren aanwezig, er waren 5 machtigingen afgegeven namens afwezige leden. 

De inwendige mens werd weer prima verzorgd door Ton Slappendel en Cees van der Wouden. Onder het genot van een kopje koffie of thee met cake werden de agendapunten in een gemoedelijke sfeer langs gelopen en werd er onderling dieper ingezoomd op de verschillende stukken. De aanschaf van een AED werd als aanvullend onderwerp toegevoegd aan de agenda. 

Het verslag van de vergadering wordt momenteel uitgewerkt en besproken in de bestuursvergadering van 5 april. Daarna zal het verslag als concept naar de leden worden verstuurd. 

De notitie inzake financiële risico’s en adviezen voor de vereniging kreeg – logischer wijs – de meeste aandacht tijdens de vergadering. Bij deze bespreking werd ook de ingezonden notitie van Hans Bruining betrokken. Het bestuur heeft zijn waardering uitgesproken voor de wijze waarop Hans heeft meegedacht over dit onderwerp. De constructieve manier van meedenken past binnen de cultuur die het bestuur voor de vereniging voor ogen heeft. Praten met elkaar in plaats van over elkaar. 

Belangrijke financiële besluiten door de ALV 

 •  De waarborgsom van € 1,00 per m2 wordt voor alle leden gelijkgetrokken. Leden krijgen de mogelijkheid de verhoging in twee termijnen te betalen namelijk voor 1 juli en voor 24 december 2022. Natuurlijk kunnen leden de verhoging ook in één keer overmaken. De nota’s voor de verhoging van de waarborgsom worden in april / mei verstuurd. 
 •  De jaarlijkse opbrengsten van Het Praathuis worden in het vervolg toegevoegd aan de Voorziening Onderhoud Verenigingsgebouw “Het Praathuis” (naam van de voorziening is aangepast). Het Praathuis voorziet hierdoor in zijn eigen onderhoudskosten en bouwt een buffer op voor een eventuele vervanging of verplaatsing. Of de buffer voldoende blijkt voor de toekomst is nu nog niet te voorzien en hangt sterk af van de onderhandelingen met de gemeente. 
 •  Voor de opbrengst van de Tuinwinkel wordt dezelfde systematiek gehanteerd. Ook de Tuinwinkel voorziet dus in zijn eigen onderhoud (en eventuele stormschade) Onder het onderhoud valt niet alleen het volledige Servicepunt, maar ook de Veldschuur, de Trekker, de Lattenwagens e.d. 
 • De contributie voor 2022 wordt dit jaar met 50 % (afgerond € 10,00) verhoogd naar € 30,00. De verhoging dient voor 1 juli a.s. betaald te worden. De nota’s worden in april / mei verstuurd. Door deze verhoging toe te passen gaat de contributie meer in de pas lopen met de jaarlijkse exploitatiekosten van de vereniging.
 • Voor 2023 volgt nog een keer een verhoging van 50 % en wordt de jaarlijkse contributie € 40,00. Deze contributie wordt meegenomen in de jaarlijkse nota voor de tuinhuur 2023. 
 • De ALV heeft ingestemd met de aanschaf van een AED voor onze eigen vereniging. De kosten zullen naar verwachting € 1.600,00 bedragen. Door de Kringloopwinkel is positief gereageerd op onze recente aanvraag voor een nieuwe donatie, dat heeft geresulteerd in een donatie van € 500,00. Daarnaast heeft een weldoener, die onbekend wil blijven, € 100,00 geschonken.De Hartstichting stimuleert verenigingen om een eigen AED aan te schaffen en beschikbaar te stellen voor hun omgeving. Welk type we het beste kunnen aanschaffen wordt in overleg met de Hartstichting bekeken. Het bestuur vindt de aanschaf van een AED op ons terrein belangrijk met het oog op het welzijn van onze leden, maar ook vanwege de mensen die ons complex bezoeken. Onderzocht wordt verder of de omliggende bedrijven mee willen betalen aan het restant bedrag, waardoor zij ook de mogelijkheid krijgen om overdag gebruik te kunnen maken van de AED, indien dat vereist is. 

Bestuursverkiezing
Voor de bestuursverkiezing van voorzitter en secretaris zijn geen tegenkandidaten gepresenteerd. Joris van Herk (26 voor, 2 tegen) en Hannah ten Brink (25 voor, 3 tegen) zijn met een grote meerderheid van stemmen herkozen tot voorzitter en secretaris. Een felicitatie waard! 

 

Afscheid Saskia de Vreugd
Tijdens de ALV hebben we afscheid genomen van Saskia als bestuurslid. Onder dankzegging voor haar inzet voor de vereniging kreeg ze uit handen van Joris bloemen en een cadeaubon uitgereikt. 

Gelukkig blijft Saskia het bestuur voorlopig ondersteunen met haar deskundigheid op het gebied van PR en Media. In de aanloop naar de Open Dag van 3 september a.s. zult u nog veel van haar creativiteit tegenkomen. 


10 maart 2022

Verdiepingsfase Zoutman – West

In het gesprek van 10 januari jl. heeft de gemeente toegezegd voor 1 maart 2022 het verslag van de bespreking te versturen en ook te laten weten hoe men aankijkt tegen de toekomstvisie die wij op verzoek van de wethouder hebben geschetst. 

In de laatste week van februari hebben we de gemeente laten weten in blijde afwachting te verkeren van hetgeen ons is toegezegd. Dat heeft vrij snel geleid tot het versturen van het verslag van de bespreking van 10 januari jl. Maar helaas geen reactie op de toekomstvisie. Wij hebben onze teleurstelling uitgesproken naar de gemeente hierover en gevraagd of ze nu daad bij woord willen voegen. Wij hebben er begrip voor als er iets meer tijd voor nodig is, maar verwachten dan wel dat over dat uitstel met ons wordt gecommuniceerd. Wordt vervolgd. 


10 maart 2022

Prijsverhoging zakken tuinaarde

De Tuinwinkel heeft de verkoopprijs van een zak tuinaarde verhoogd naar € 2,50. Onze leverancier Veenbaas heeft aangegeven dat er verschillende factoren zijn die de productiekosten opdrijven zoals: 

1) Drastische stijging van de logistieke kosten
2) Sterke prijsstijging voor meststoffen, pallet en plastic voor verpakkingen
3) Minder aanvoer van grondstoffen, met name turf, compost, perliet, houtvezels enz. 

Naar verwachting zal de prijs voor potgrond na een nieuwe bestelling ook omhoog gaan. Er is nu nog een voorraad Potgrond tegen de oude verkoopprijs verkrijgbaar. Na een verkenningsrondje langs verschillende bedrijven op internet blijkt dat Veenbaas nog steeds de goedkoopste leverancier is. 

 


10 maart 2022

Open dag 3 september, activiteitencommissie

Het activiteitenpromma is inmiddels opgestart.

Wilt u een handje helpen of heeft u zelf een leuk idee voor de Open dag? Meldt u dan aan voor de activiteitencommissie via htvbouwlust@live.nl. U kunt zich ook aanmelden bij Hannah ten Brink of Ruud Baardolf. We kunnen best wat hulp gebruiken.


10 maart 2022

Paasklaverjassen, zaterdag 9 april

Nu de Coronamaatregelen verder versoepeld zijn, kunnen we het Paasklaverjassen definitief laten doorgaan. 

Dus grijp die kans en geniet van een gezellig kaartavondje. Houdt u er rekening mee dat dit keer gekozen is voor een zaterdagavond. U kunt zich aanmelden (individueel of met partner) via htvbouwlust@live.nl of de intekenlijst in het Praathuis. Inloop 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur. 


10 maart 2022

Rolbeugel trekker

Ons technisch bestuurslid Cor van Blotenburg heeft de trekker een grote onderhoudsbeurt gegeven en voorzien van een rolbeugel.

Deze beugel voorkomt dat de trekker eventueel verder kan kantelen bij het omslaan. Daarnaast is het een mooie plek om het verplichte kenteken van de trekker te monteren.


10 maart 2022

Flinke stormschade door Dudley en Eunice

Waar de schade tijdens storm Corrie nog redelijk beperkt bleef, hebben de stormen Dudley en Eunice flink huisgehouden op ons complex. 

 Er was veel glasschade aan kassen en verspreid over de tuinen lagen weggewaaide compostvaten en andere spullen. Gelukkig werd her en der een helpende hand geboden om ruiten te vernieuwen en rommel op te ruimen. De grootste ellende is achter de rug. 

    


15 februari 2022

Storm Corrie houdt huis

De hevige storm, die afgelopen maandag ons land teisterde, heeft ook schade veroorzaakt op ons hobbytuincomplex. 

De kas op de foto was niet bestand tegen de kracht van de korte maar hevige storm. Bij een inspectieronde later op de maandagmiddag bleek ook dat met name plastic deksels van gereedschapskisten en de bekende groene compostvaten her en der verspreid lagen. Ze zijn tijdelijk verzwaard met stenen, zodat erger leed is voorkomen. Houdt u er rekening mee om dit soort ‘lichte’ voorwerpen (waaronder ook plastic terrastafels en stoelen) beter te verankeren of te verzwaren als u de tuin verlaat, zeker als er stevige wind wordt verwacht. Een flinke wind blaast dit soort voorwerpen zo de kas van uw buren in en dan is het leed niet te overzien. 


15 februari 2022

Glad brugdek, wees voorzichtig!

De achterste brug op ons complex heeft een slecht brugdek. Daardoor kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan als u hier niet op alert bent. 

De brug is in onderhoud bij de gemeente, maar die heeft – ondanks herhaald verzoek – in haar verplichting verzaakt. De winterperiode is niet de beste periode om het onderhoud uit te voeren. Het wordt waarschijnlijk tegen de zomer. We werken nu aan een tijdelijke oplossing om de brug wat minder glad te maken. 


15 februari 2022

Hinderlijke houtrook bij zwakke wind

Bij een zwakke wind kan houtrook blijven hangen en overlast veroorzaken aan uw mede-tuinder.

Houd bij het stoken van uw houtkachel daarom altijd rekening met de weersomstandigheden en beperk de overlast voor de mede-tuinders in uw omgeving. 


10 februari 2022

Nieuw lid tuincommissie

Ebert van Vliet (tuin 8) heeft zich bereid verklaart zitting te nemen in de tuincommissie. Heel erg fijn dat Joris op dit onderdeel ondersteuning heeft gekregen. Ebert bedankt voor je deelname aan de tuincommissie. 


10 februari 2022

Schilderploeg

Op onze oproep in de vorige info-mail hebben we een zevental enthousiaste reacties voor de schilderploeg gekregen. Geweldig! 

Joris en Cor zullen e.e.a. gaan voorbereiden en inplannen en komen er dan bij de leden op terug. Ook hebben leden aangegeven een helpende hand te willen bieden waar dit nodig is bij tuinders met fysieke ongemakken. Heel erg bedankt voor uw aanmelding. 


6 februari 2022

Jaarlijkse BBQ zaterdag 27 augustus

Nog een datum om te noteren. Logischer wijs gebruiken we de partytenten van de barbecue ook voor de Open Dag, vandaar dat de barbecue gepland is op zaterdag 27 augustus 2022. 

Natuurlijk wordt er weer goed voor de inwendige mens gezorgd en wordt de barbecue opgeluisterd met muziek. De barbecue is bestemd voor (oud) leden, partners en hun kinderen tot 12 jaar. 

Nader bericht volgt tegen die tijd. 

 


6 februari 2022

Open dag , zaterdag 3 september

Wij gaan er vanuit dat de vorig jaar uitgestelde Open Dag in 2022 wel doorgang kan vinden. Het bestuur heeft tijdens een Thema-avond de organisatie en invulling van de Open Dag besproken. De datum voor de open Dag is vastgesteld op zaterdag 3 september 2022. Noteer deze datum alvast in uw agenda, want het wordt een geweldige open dag, waarin we ons als vereniging flink in het zonnetje willen zetten. 

Dankzij de subsidie van de Rabobank kunnen allerlei natuur educatieve activiteiten voor kinderen (en hun ouders) worden georganiseerd waaronder een vlinderspeurtocht, amfibieën en reptielen les, diverse tentoonstellingen e.d. Een hoogtepunt van de dag zal zijn het lunchconcert, dat we willen aanbieden aan de inwoners van Reeuwijk en omgeving, waarbij we ook mensen met een lichamelijke beperking (via o.a. De Zonnebloem en De Reehorst) van harte willen uitnodigen. Het organiseren van dit lunchconcert doen we in samenwerking met de Theatergroep Uit en Thuis uit Reeuwijk. Zij zullen tijdens het lunchconcert straattheater met dans en muziek verzorgen. We laten hiermee richting de politiek zien dat we elkaar kunnen versterken, maar ook dat we invulling willen geven aan onze maatschappelijke functie als hobbytuinvereniging. Hierdoor wordt onze positie versterkt in de eventuele onderhandelingen over de toekomst van onze vereniging. In de infomail zal de open Dag regelmatig aan het woord komen en zullen we u op de hoogte houden van de activiteiten, die we gaan organiseren. 

 

Financiële bijdragen Open Dag van Gemeente BR en van Weelden Caves BV 

Wij zijn erg verheugd, dat de gemeente Bodegraven Reeuwijk positief heeft beslist over onze subsidieaanvraag voor de Open Dag. De gemeente heeft een financiële bijdrage toegezegd van € 250. Daarnaast heeft van Weelden Caves BV een sponsorbijdrage van € 100 gegeven. 

     

 

Activiteitencommissie Open dag

Het voltallige bestuur is betrokken bij de organisatie van de Open Dag, maar natuurlijk vinden wij het ook belangrijk om onze leden hierbij te betrekken. Om dit verder vorm te geven is onder voorzitterschap van Hannah ten Brink een Commissie Open Dag ingesteld, die de verschillende activiteiten nader vorm gaat geven. Er staan verschillende activiteiten vast (mede door de voorwaarden die de Rabobank stelt m.b.t. de verstrekte subsidie), maar natuurlijk is er nog alle ruimte voor aanvullende creatieve ideeën. We willen de Commissie in maart a.s. gaan opstarten. 

Vindt u het leuk om een bijdrage te leveren aan de Open Dag en zitting te nemen in deze – ongetwijfeld gezellige – commissie? Laat dan uw belangstelling blijken door u voor 1 maart a.s. op te geven via htvbouwlust@live.nl. In maart wordt u dan uitgenodigd voor het eerste overleg. 

We hebben er zin in! 


10 januari 2022

Digitaal (online) spreekuur met bestuur ook mogelijk

Het bestuur vergadert iedere 1e dinsdag van de maand. De agenda van de bestuursvergadering hangt een paar dagen ervoor in het informatiebord. 

Als u iets wilt bespreken met het bestuur, dan kunt u gebruik maken van het spreekuur (19.00 uur – 19.30 uur) voorafgaand aan de bestuursvergadering. Graag van tevoren aanmelden via htvbouwlust@live.nl o.v.v. het onderwerp. 

Indien gewenst kunt u ook een online-gesprek aanvragen bij het bestuur.
Als u dit aan het secretariaat kenbaar maakt, dan wordt een ZOOM gesprek ingepland. 


10 januari 2022

Helpende handen gezocht

Hoe goed sommige leden ook hun best doen om de tuin goed te onderhouden…. Sommigen ontkomen niet aan “fysieke ongemakken”, waardoor ze – vaak tot hun eigen verdriet – tijdelijk uit de running zijn. 

Tijdens de afgelopen ALV is door één van onze leden geopperd om bij een tijdelijke uitval enige ondersteuning te bieden tijdens de werkochtenden of individueel. Wij kunnen dit voorstel als bestuur natuurlijk alleen maar toejuichen. 

De tuincommissie heeft geconstateerd dat momenteel twee leden tot aan de zomer wel wat ondersteuning kunnen gebruiken. Zij hebben hierover ook gecommuniceerd met het bestuur, zodat wij dat ook naar eer en geweten hebben kunnen beoordelen. De ondersteuning zal bij de werkochtenden worden meegenomen. Leden die daarnaast individueel een extra helpende hand willen bieden, kunnen zich aanmelden via htvbouwlust@live.nl. 


10 januari 2022

Werkochtenden

Het rooster voor de werkochtenden wordt in de loop van de maand aan de leden bekend gemaakt. In beginsel wordt ieder lid ingedeeld. 

Leden vanaf 75 jaar zijn overeenkomstig artikel 1.4 van het HR vrijgesteld. Zij dienen wel jaarlijks aan te geven bij het bestuur van deze vrijstelling gebruik te willen maken. U hoeft dat natuurlijk niet. Ook al kunt u misschien niet veel werk verzetten…. Koffie rondbrengen of kleine klusjes zijn er altijd wel te vinden. Daarnaast is het ook een gezellig samenzijn en leert u andere leden kennen. 

Schilders gevraagd

Aangezien het uitvoeren van het noodzakelijke schilderwerk aan het Praathuis, Veldschuur, Bruggen e.d. door weersomstandigheden niet altijd is te voorzien op reeds ingeplande werkochtenden heeft de technische commissie (Joris en Cor) het idee geopperd om een schilders ploeg in het leven te roepen. Het voordeel hiervan is dat de ploeg de noodzakelijke schilderwerkzaamheden kan uitvoeren op dagen en tijdstippen die voor de uitvoering het beste uitkomen. De uit te voeren werkzaamheden worden door Cor en Joris opgesteld en natuurlijk zorgen zij ook voor de benodigde materialen. 

Leden die het leuk vinden om deel uit te maken van deze schilders ploeg kunnen zich aanmelden via htvbouwlust@live.nl. Uiteraard worden deze leden dan niet ingedeeld bij de werkochtenden.  


10 januari 2022

Uitreiking Huishoudelijk reglement

Het vernieuwde huishoudelijk reglement is als een handzaam A5 boekje gedrukt. 

Joris van Herk heeft als voorzitter inmiddels een aantal boekjes uitgereikt aan de leden, waarbij voor ontvangst getekend moet worden. De komende tijd zullen alle leden in het bezit worden gesteld van het boekje. 

Om Joris wat tijd te besparen kunt u ook even bij hem langs lopen om het boekje op te halen. Dat zal door hem zeer op prijs worden gesteld. Joris zit op tuin 47 en is meestal op zaterdag aanwezig. 


10 januari 2022

Wijziging vicevoorzitterschap

Saskia de Vreugd zal in de bestuursvergadering van 1 maart a.s. haar werkzaamheden als bestuurslid definitief neerleggen. 

Natuurlijk zullen wij daar als bestuur nog even bij stil staan. Aangezien zij plaatsvervangend (vice) voorzitter was, dient dit nu aan het takenpakket van een ander bestuurslid te worden toegevoegd. Het secretariaat is het kloppend hart van de organisatie, waar alle informatie binnenkomt en naar buiten gaat. Het bestuur is unaniem van mening dat het vicevoorzitterschap gekoppeld moet zijn aan de functie van secretaris. Dit is in de verschillende – achter ons liggende – bestuursperioden ook grotendeels het geval geweest. Onze huidige secretaris Hannah ten Brink heeft zich bereid verklaart het vicevoorzitterschap op zich te nemen en daar zijn wij uiteraard blij mee. 


3 januari 2022

Nieuwjaarsgroet van de voorzitter

 Beste Tuinders, 

Allereerst wens ik u allen namens het bestuur een heel gezond en geweldig tuinjaar toe. 

Het afgelopen jaar was voor ons als bestuur een uitermate druk jaar, denk daarbij aan de perikelen van de gemeente of het WBTR-verhaal (*), de aanscherping van de AVG (**) en de vernieuwing van het huishoudelijk reglement. Gelukkig kan ik zeggen dat we dit voor het grootste deel hebben afgerond. We hebben daarmee een goede en standvastige basis gelegd voor de komende jaren. 

Vooruitkijkend naar 2022 is natuurlijk koffiedik kijken, maar als de weergoden ons een beetje gunstig gestemd zijn gaan we weer een mooi tuinjaar tegemoet. Mede doordat we gaan proberen om ons jubileum te vieren, 40 jaar is toch wel een feestje waard lijkt mij. En zo staan er nog wel een paar leuke en interessante dingen op de agenda. 


12 december 2021

Vrijwilligers in het zonnetje gezet

De vereniging kan niet draaien zonder de steun en inzet van vrijwilligers. Ook dit jaar is het belangrijk even stil te staan bij deze ‘stille’ krachten van de vereniging.

Uit handen van onze voorzitter Joris van Herk en secretaris Hannah ten Brink kregen de vrijwilligers iets lekkers uitgereikt en werden ze bedankt voor hun inzet in het afgelopen jaar.


12 december 2021

Tuinwinkel

De zaadlijsten van Garant kunt u tot januari inleveren bij de tuinwinkel of in de brievenbus.

Bestelde mest moet voor 1 januari worden weggereden, omdat daarna de grond wordt gestort. U wordt verzocht alle mest voor het eind van het jaar contant af te rekenen met de Tuinwinkel.

U kunt ook het verschuldigde bedrag overmaken op de bankrekening van HTV Bouwlust o.v.v. afrekening mest.


12 december 2021

Eindstand PLUS spooractie en Rabobank Clubsupport actie

De Plus sponsoractie heeft € 245,00 opgeleverd voor de vereniging. De Rabobank Clubsupport actie heeft € 91,00 opgeleverd. Alle beetjes helpen!

Dank voor eenieder die geholpen heeft met het binnen halen van sponsorpunten en het uitbrengen van hun stem.

We willen het geld bestemmen voor de aanschaf van een beveiligingscamera.


3 november 2021

Nota’s tuinhuur en (voorschot) contributie 2022

Het einde van het jaar komt er aan en dat betekent dat de nota’s voor 2022 moeten worden opgemaakt in de komende maand. De nota’s worden eind november / begin december verstuurd en dienen uiterlijk 24 december 2021 te worden betaald.

Volgens Artikel 9 van de Statuten dient de jaarlijkse bijdrage voor leden, aspirant-leden en begunstigers door de ALV te worden vastgesteld. Aangezien het vaststellen van de jaarlijkse bijdrage in de afgelopen ALV niet aan de orde is gesteld, dient de contributiebijdrage op de nota 2022 als voorschot te worden bestempeld. Daarnaast is in de afgelopen ALV gesproken over een eventuele andere opzet van de contributieberekening. Verschillende voorstellen zullen de komende tijd worden uitgewerkt, waarover de ALV in 2022 kan besluiten.


3 november 2021

Beperken rookoverlast

Beperken rookoverlast houtkachels door individueel stookverbod tot 16.00 uur.

Er zijn klachten binnen gekomen over rookoverlast door houtkachels. Zowel tijdens de ALV als in de info-mail is benadrukt dat rookoverlast door houtkachels moet worden voorkomen. Wij betreuren het dat er desondanks toch nog rookoverlast plaats vindt. Ons uitgangspunt is dat elk lid zijn of haar verantwoordelijkheid moet weten m.b.t. het naleven van regels en afspraken zoals vastgelegd in het Huishoudelijk Reglement. Helaas gebeurt dat niet altijd en zeker niet op het gebied van de rookoverlast. De leden verwachten van ons als bestuur dat wij hier tegen optreden. Wij hebben besloten leden, die zich niet houden aan het beperken van rookoverlast,  een individueel stookverbod op te leggen tot 16.00 uur. Wij zien dit verbod als een officiële waarschuwing en hopen dat dit leidt tot verbetering. In de ALV 2022 zullen wij voorstellen het individueel stookverbod als aanvulling op te nemen in het Huishoudelijk Reglement.


3 november 2021

Bestuurslid gezocht

Ons zeer gewaarde bestuurslid Saskia de Vreugd heeft aangegeven zich in 2022 niet herkiesbaar te stellen als bestuurslid. Drukke werkzaamheden als gevolg van het veranderen van werkgever heeft haar hiertoe doen besluiten.

Wij betreuren haar besluit, maar hebben hier uiteraard begrip voor. Gelukkig blijft Saskia de vereniging ondersteunen op het gebied van PR. Gelet op wat zij tot nu toe voor de vereniging heeft gedaan in de vorm van posters, filmpjes en andere mooie publiciteitsuitingen zijn wij daar natuurlijk heel erg blij mee. Een woord van dank is zeker op zijn plaats.

Wij gaan dus op zoek naar een nieuw bestuurslid, die ons wilt komen versterken. Vindt u het fijn om als bestuurslid zitting te nemen in een enthousiast bestuur en een bijdrage te leveren aan onze mooie vereniging? Dan zien wij uw aanmelding graag tegemoet via htvbouwlust@live.nl. Natuurlijk kunt u ook bestuursleden benaderen voor meer informatie.


12 oktober 2021

ODMH bodemonderzoek

Wij hebben vanuit de leden het verzoek gekregen bij ODMH na te vragen of er eerder onderzoekingen hebben plaatsgevonden op ons complex en wat daarvan de resultaten waren.

ODMH heeft als volgt geantwoord:

Op een klein deel van uw terrein is in 1993 een (heel beperkt) bodemonderzoek gedaan.

Dat onderzoek kunt u inzien via onze bodem Atlas als u zoekt op ZH059509358.

http://atlas.odmh.nl/html5viewer/index.html?viewer=Atlas.Atlas&layerTheme=Bodem

Ook toen is er lood aangetoond, monstername en analysemethoden waren toen wel anders (aan minder regels onderhevig) dan nu.


12 oktober 2021

Vrijwilligers

De vereniging kan niet draaien zonder vrijwilligers. Of het nu gaat om het schoonmaken en beheren van het Praathuis of de bemensing van de Tuinwinkel of de vele andere zaken die plaats moeten vinden…

Het bestuur wil de vrijwilligers ook dit jaar in het zonnetje zetten en waardering uitpreken voor hun inzet voor de vereniging. Over hoe we dit – in november – willen gaan invullen, wordt binnen het bestuur nog van gedachten gewisseld. U kunt natuurlijk als lid van de vereniging altijd uw persoonlijke waardering uitspreken naar de vrijwilligers. Een vriendelijk woord wordt altijd op prijs gesteld.


12 oktober 2021

Tuinwinkel

Eind oktober liggen de bestellijsten voor mest en grond in de tuinwinkel en in het Praathuis.

De prijzen zijn nog niet bekend. De mest dient voor 1 januari a.s. te zijn weggehaald, omdat daarna de grond wordt gestort op dezelfde plek. Graag hiermee rekening houden!

Er zijn 5 leden, die toestemming hebben om op de trekker te rijden. Deze leden kunt u benaderen voor het naar uw tuin rijden van een kar met mest of grond. Wel fijn voor hen als u van te voren even laat weten wanneer u hulp nodig hebt. U dient zelf de kar te legen en schoongemaakt terug te brengen naar het beginpunt.

Cees van der Wouden, tuin 20
Ton Slappendel, tuin 46
Arie Stifter, tuin 52
Joris van Herk, tuin 47
Cor van Blotenburg, tuin 60


12 oktober 2021

Tuincommissie  

Door het vertrek van Marco Vrijenhoek (verhuizing naar Drenthe) is het bestuur dringend op zoek naar een lid, dat de Tuincommissie wil versterken.

De statuten schrijven voor dat de tuincommissie moet bestaan uit een bestuurslid en een lid van de tuin. Wij doen daarom een dringend verzoek aan leden zich hiervoor beschikbaar te stellen. De door de ALV goedgekeurde beslisboom “te ondernemen acties bij vervuilde tuinen” geeft de Tuincommissie een instrument om de staat van onderhoud op de tuinen op een consequente manier te beoordelen. Mocht u een bijdrage willen leveren als tuincommissielid dan zien wij uw reactie graag tegemoet. Voor meer inhoudelijke informatie kunt u Joris van Herk (voorzitter, tuin 47) benaderen.

Natuurlijk willen wij hierbij Marco Vrijenhoek bedanken voor zijn jarenlange inzet voor de tuincommissie. Marco bedankt en veel succes in jullie nieuwe omgeving!


12 oktober 2021

Zoutman  

Randvoorwaarden uit verkenningsfase en krediet voor verdiepingsfase vastgesteld door Gemeenteraad.
De gemeenteraad heeft in haar vergadering van 30 september ingestemd met het vaststellen van de randvoorwaarden uit de verkenningsfase en krediet voor de verdiepingsfase vastgesteld. Voor HTV Bouwlust heeft dit tot gevolg, dat de gemeente met ons overleg gaat voeren over de verdere ontwikkelingen binnen het gebied Zoutman-West. De wethouder heeft in de vergadering van de Commissie Ruimte toegezegd op korte termijn met ons in overleg te treden. Wij wachten met spanning af, maar zullen bij de gemeente aan de bel trekken als het – naar ons gevoel – te lang gaat duren. Zie hieronder de passage uit het verslag van de Gemeenteraad.


4 oktober 2021

Rabobank ClubSupport

Op 5 oktober a.s. is de Rabobank Clubsupport Actie weer van start gegaan. Vorig jaar heeft deze actie ons een bedrag van € 148,00 opgeleverd.

Leden, die een Rabobankrekening hebben en lid zijn van de Rabobank kunnen hun stem uitbrengen op de doelen van maximaal 3 verenigingen. HTV Bouwlust heeft zich ook hiervoor aangemeld met als doel een georganiseerd bezoek te brengen aan de Floriade 2022 met leden, die hierin geïnteresseerd zijn.
Door uw stem uit te brengen, ontstaat in ieder geval de mogelijkheid om op vrij eenvoudige wijze geld voor onze vereniging binnen te halen. Of dat voldoende is om een bezoek aan de Floriade te financieren valt te bezien, maar het levert altijd financieel voordeel op voor de vereniging.

Dus breng uw stem uit s.v.p. Ook familieleden, kennissen, vrienden en andere contacten die een Rabobankrekening hebben en lid zijn kunnen hun stem uitbrengen. Indien u hulp nodig hebt bij het uitbrengen van uw stem, dan kunt u dat kenbaar maken aan ons. Wij helpen u graag op weg!


9 september 2021

Winnaars van de wedstrijden 

De hoogste zonnebloem
Er waren dit jaar weer een hoop mooie zonnebloemen te bewonderen op ons complex!  Verschillende leden kwamen in aanmerking voor de prijs van hoogste zonnebloem dit jaar, maar uiteindelijk was die van Jos Arends met 3.29 meter wel de hoogste. Wij willen hem dan ook opnieuw hartelijk feliciteren met deze mooie prestatie!

De grootste pompoen
Voor de grootste pompoen waren er dit jaar een paar goede kanshebbers. De jury (Joris van Herk en Hannah ten Brink) heeft tweemaal moeten meten, maar met een gemiddelde omtrek van 157,5 en 158 cm, was het verschil dermate klein dat de jury heeft besloten dat er dit jaar niet anders dan twee winnaars bekend moesten worden gemaakt! Het is tot het einde uiterst spannend gebleven, maar deze eer gaat naar Ruud Baardolf en Dick van Steenselen. Namens de jury van harte gefeliciteerd met het (opnieuw) behalen van deze overwinning! De winnaars van zowel de zonnebloem als pompoen wedstrijd zullen met eeuwige roem hun naam op het prijzen-bordje in het Praathuis zien verschijnen.


9 augustus 2021

Jaar van de Vrijwilliger

Dit jaar is het jaar van de vrijwilliger. Speciaal daarom organiseert de vrijwilligerscentrale samen met Graficelly van september t/m december 2021 een campagne. Deze campagne staat volledig in het teken van alle vrijwilligers(organisaties) binnen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk! En zal zich richten op het aantrekken van nieuwe vrijwilligers én het in het zonnetje zetten van huidige vrijwilligers(organisaties).

Vrijwilligers zijn voor onze vereniging buitengewoon belangrijk. Zonder vrijwilligers draait een vereniging op halve kracht. Elke vereniging in Bodegraven- Reeuwijk is gevraagd mee te doen aan deze campagne. Als bestuur hebben wij volmondig daarmee ingestemd. De campagne houdt het volgende in:

 • START – Puzzel
  Paginagroot zal er in september een puzzel in de Kijk op Bodegraven Reeuwijk verschijnen met allerlei (logo’s van) vrijwilligersorganisaties. De achterliggende gedachte is ‘het is soms een heel gepuzzel om alles rond te krijgen met de huidige vrijwilligers en om nieuwe vrijwilligers aan te trekken’. Het doel is om potentiële vrijwilligers op een leuke manier op de hoogte te stellen van allerlei soorten vrijwilligersorganisaties die de gemeente kent. Hoe de puzzel er precies uit gaat zien blijft volgens SAM nog even een verrassing, maar we hebben ons in ieder geval aangemeld en het logo van HTV Bouwlust ingediend.
 • DOORLOPEND – Interviews (zowel schriftelijk als video)
  MBO studenten gaan een aantal vrijwilligers binnen de hele gemeente interviewen. Zo staat een huidige vrijwilliger in het zonnetje en is het doel om met zijn/haar verhaal mogelijke nieuwe vrijwilligers aan te trekken. De studenten benaderen zelf een aantal organisaties, maar wij kunnen ook iemand aanmelden die zij kunnen benaderen.  Mocht je als vrijwilliger hieraan willen meehelpen, meld dit even bij het bestuur dam verzorgen wij de aanmelding.
 • EINDE – Vrijwilligersevent
  Hoe en wat voor vorm dit gaat krijgen.. Is nog even onduidelijk. Ze gaan in ieder geval kijken of ze een klein evenement kunnen organiseren voor mensen die reeds vrijwilligerswerk doen én voor mensen die geïnteresseerd zijn in vrijwilligerswerk.

9 augustus 2021

Aanmelden voor de Algemene Leden Vergadering – 26 augustus

Het is voor ons belangrijk te weten hoeveel leden de ALV willen bijwonen. Hierdoor zijn wij in staat de opstelling van tafels, banken en stoelen op een verantwoorde wijze op te stellen, waarbij rekening wordt gehouden met de 1,5 afstand.

Het aantal leden dat tot nu toe heeft ingetekend is aan de lage kant. Dat is jammer, want er staan belangrijke onderwerpen op de agenda, waarbij uw inbreng als lid dringend gewenst is. U kunt uw deelname aan de ALV nog steeds bevestigen via mail aan htvbouwlust@live.nl of de intekenlijsten in het Praathuis en de Tuinwinkel.

De stukken voor de ALV worden in de week van 9 augustus a.s. via de mail naar de leden verstuurd.

Leden die geen mailadres hebben, krijgen de stukken uitgereikt.


4 augustus 2021

Sponsorbijdrage Van Weelden Caves

Naast het aanvragen van subsidies en deelname aan acties als de PLUS en Rabobank Clubsupport zien wij sponsoring door het bedrijfsleven ook als middel om de financiën van de Vereniging te versterken. Wij zijn dan ook erg blij met de door Van Weelden Caves  (CAVE & GARDEN) toegezegde sponsorbijdrage van € 200.

Mocht u in uw omgeving interesses waarnemen van bedrijven om ons te sponsoren, dan kunt u contact laten opnemen via htvbouwlust@live.nl. Hieronder maken we natuurlijk wel even de nodige reclame voor Van Weelden Caves!


Van Weelden Caves is gevestigd aan de Ambachtweg 28V in Moordrecht. Bij CAVE & GARDEN vindt u producten en accessoires voor uw Mancave, She-Shed, speelkamer of huis. Creëer uw eigen thuisbar of plek waar u zich terug kan trekken óf juist met vrienden samen kan zijn.

Pool/biljart, air hockey, tafeltennis, tafelvoetbal, pokertafels & accessoires, industriële meubels, barbecues, tuinhaarden, buitenkeukens, bars (ook op maat), bar accessoires, wanddecoratie en nog veel meer…!


www.caveandgarden.nl


4 augustus 2021

Bezoek van De Zonnebloem, afdeling Reeuwijk

Waar het bezoek de afgelopen twee jaar door slecht weer en Corona niet door kon gaan, waren de weergoden ons nu goed gezind.

Onder het genot van een kopje koffie en een stukje cake werden de bewoners van verzorgingstehuis Reehorst en hun begeleiders van de Zonnebloem – afdeling Reeuwijk welkom geheten op ons volkstuincomplex. Daarna volgde een rondleiding over het complex en werden de nodige vragen gesteld en beantwoord. Onderweg boden leden een stukje komkommer aan en werden ze verrast met een mooie dahlia. Uit de enthousiaste reacties blijkt dat men het heel erg plezierig heeft gevonden. Saskia heeft een leuk filmpje gemaakt van het bezoek.


4 augustus 2021

Bedankt Albert Teekens

Albert Teekens heeft jarenlang een belangrijke rol gespeeld als hoofd van de Tuinwinkel. Door zijn enthousiasme en ervaring op het gebied van het kweken van allerlei plantjes e.d. kende de Tuinwinkel een ‘bloeiend’ bestaan.

Albert heeft aangegeven geen rol van betekenis meer te willen en kunnen spelen voor de Tuinwinkel. Uiteraard respecteren wij zijn beslissing in deze. Het bestuur wil namens de leden Albert langs deze weg bedanken voor zijn inzet voor de vereniging. Peter Perdijk, die samen met de leden Barbera, Harm en Arie de Tuinwinkel bemensen, is nu definitief aangewezen als Hoofd Tuinwinkel / Servicepunt.


11 juli 2021

Uitslag bodemonderzoek naar lood door ODMH

De ODMH heeft in samenwerking met advies- en ingenieursbureau Tauw bodemonderzoek naar lood uitgevoerd op o.a. ons volkstuincomplex. Wij hebben recentelijk de resultaten van het bodemonderzoek ontvangen.

De eindconclusie van de bodemkwaliteit wordt matig geacht. Het gemiddelde loodgehalte van de bovengrond in ons complex is 132 mg/kg. De advieswaarde van 260 mg / ks wordt niet overschreden, vandaar het oordeel matig. Het gehele rapport is op te vragen bij de secretaris via htvbouwlust@live.nl.

De gebruiksadviezen die horen bij een ‘matige’ bodemkwaliteit betreffen:
• vaker handen wassen
• Teel bij voorkeur gewassen die weinig lood zullen opnemen als bonen / peulvruchten en vruchten die niet met de bodem in aanraking komen
• Plaats een zandbak met schoon zand voor jonge kinderen
• Eet niet alleen uit eigen tuin, maar varieer


11 juli 2021

Stand van zaken Zoutman

In een videogesprek met wethouder Knol heeft deze ons gevraagd na te denken over hoe wij als hobbyvereniging naar onze toekomst kijken en dan over de langere termijn.  Dit met in acht neming van de locatie waar wij nu zijn gesitueerd. Daarbij heeft hij aangegeven, dat hij verwacht dat onze huidige locatie de komende jaren regelmatig ter discussie komt te staan en het niet mogelijk is langdurige zekerheid te geven.

Aangezien wij zelf de gemeente herhaaldelijk hebben aangesproken op de beperkte wijze van communiceren, achten wij het als bestuur erg belangrijk tegemoet te komen aan het verzoek van de wethouder voordat we de bal teruggekaatst krijgen. Wij hebben een oriënterende gedachte bij hem neergelegd, puur bedoeld om te kijken hoe de gemeente hier tegenaan kijkt.

Vooropgesteld hebben wij nog eens stevig benadrukt, dat wij willen blijven zitten op de huidige locatie met daarbij de wens / eis om een contract te krijgen voor 10 jaar.

In onze toekomstvisie hebben wij hoog ingezet en dat is het volgende:
• de gemeente geeft ons op de huidige locatie een contract voor 16 jaar (wisselgeld  11 jaar);
• in het 14e jaar neemt de gemeente het voortouw om met ons op zoek te gaan naar een andere locatie binnen een straal van 3 kilometer van het huidige complex;
• in het 15e jaar wordt de nieuwe locatie ingericht en opgeleverd;
• in het 16e jaar lopen we parallel met het nieuwe complex, kunnen de tuinen worden uitgegeven en de nieuwe locatie verder vorm worden gegeven. Waar mogelijk kunnen we met behulp van machinale ondersteuning van de gemeente waardevolle bomen ed. overzetten. De gemeente moet één jaar frictiekosten voor lief nemen.
• de gemeente sluit met ons na de verhuizing een huurovereenkomst af voor 10 jaar telkens met stilzwijgende verlenging voor 10 jaar.

Dat betekent dat:
• de huidige op leeftijd zijnde leden rustig hun loopbaan bij HTV Bouwlust kunnen afbouwen zonder zich zorgen hoeven te maken;
• het voor leden nog de moeite waard is om de komende jaren te investeren in een huisje, kas, beschoeiing e.d.
• nieuwe leden welkom zijn op de vereniging maar weten dat ze rekening moeten houden met een verhuizing over …. jaar;

Wij krijgen signalen, dat bij de politieke partijen steeds meer begrip komt voor onze situatie. Vandaar dat wij dhr. van der Smit (SGP) hebben uitgenodigd voor een gesprek op ons complex, dat heeft recentelijk plaatsgevonden. Dhr. van der Smit heeft aangegeven bij de wethouder er op aan te dringen op korte termijn met ons in gesprek te gaan. Wij zijn benieuwd, maar zien de toekomst hoopvol tegemoet.


11 juli 2021

BBQ op zaterdag 28 augustus met muziek van The Guitar Boys

Er vanuit gaande dat er geen aanscherping van de corona maatregelen plaats vindt, dan kan de jaarlijkse barbecue voor leden, hun partners en kinderen tot 12 jaar dit jaar gelukkig weer georganiseerd worden.

U kunt zich aanmelden via mail aan htvbouwlust@live.nl en de intekenlijsten in het Praathuis en de Tuinwinkel. Dit jaar krijgt de barbecue een extra muzikaal tintje door een gastoptreden van The Guitar Boys. Zij brengen met hun akoestische gitaren nummers van The Eagles, Simon en Garfunkel ten gehore. Zeer de moeite waard dus om de barbecue en dit muzikaal optreden bij te wonen en niet aan u voorbij te laten gaan. U kunt zich opgeven tot uiterlijk  zaterdag 14 augustus.


11 juli 2021

ALV op donderdag 26 augustus

Het is belangrijk dat de ALV zich uitspreekt over een aantal belangrijke onderwerpen, zoals de jaarrekening 2020, conceptbegroting 2021, huishoudelijk reglement, jaarverslagen, zodat het bestuur decharge kan worden verleend voor het gevoerde beleid in 2020.

We kiezen ervoor om de ALV te houden op de donderdag vóór de barbecue in twee tenten, die we ook kunnen laten staan voor de barbecue. We denken dat het mogelijk is om daardoor de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. Wel zou het fijn zijn, als we een inschatting kunnen maken van het aantal leden, dat we kunnen verwachten. Dus in plaats van het normale bericht van verhindering, verzoeken wij u aan te geven via de mail of de intekenlijst in het Praathuis en Tuinwinkel of u bij de ALV aanwezig bent.

Wij hebben die informatie nodig om op een verantwoorde manier de ALV te kunnen organiseren. Dus graag uw medewerking in deze!


11 juli 2021

Verhoging consumptieprijs m.i.v. 1 augustus

Vanaf 1 juli wordt € 0,15 statiegeld geheven op kleine plastic flesjes. Daarvoor moet nog wel de sticker met de streepjescode op het flesje zitten, die wordt gescand bij het statiegeld automaat.

De nieuwe Alcoholwet moet verder voorkomen dat leveranciers gaan stunten met goedkope kratjes bier, jonge jenever etc. De korting op een krat bier mag nog maar maximaal 25 procent zijn. Niet meer twee voor de prijs van één dus. Voor de beheerder van het PH zal het inleveren van de plastic flesjes bewerkelijker zijn. Er wordt in het PH een aparte inzamelplek gemaakt voor de plastic flesjes. Vooralsnog worden op dit punt verder geen problemen verwacht.

Wel hebben beide maatregelen invloed op de inkoopprijs van de consumpties. De kans bestaat dat plastic flesjes worden weggegooid in plaats van ingeleverd, waardoor we het statiegeld kwijt zijn.

En de inkoopprijs van bier (en andere alcohol) zal door o.a. het verlagen van de korting tot maximaal 25 % een stuk hoger uitvallen. Vandaar dat het bestuur besloten heeft met ingang van 1 augustus de prijs te verhogen naar € 1,00 per consumptie. De prijs voor thee / koffie is niet gewijzigd (€ 0,40).


11 juli 2021

Agenda bestuursvergadering in informatiebord

Zoals u weet, vergadert het bestuur iedere 1e dinsdag van de maand. Wij vinden het als bestuur belangrijk de leden te laten weten welke onderwerpen op de agenda staan.

Daarom zal in de week vóór de bestuursvergadering de agenda in het informatiebord worden opgehangen. Indien er een onderwerp is waarover u met het bestuur wilt praten, dan kunt u zich aanmelden voor het half uur spreekuur, dat hiervoor gereserveerd is voor aanvang van de bestuursvergadering van 19.00 uur tot 19.30 uur.


11 juli 2021

Stappenplan Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen afgerond

In het door het bestuur van HTV Bouwlust opgestelde stappenplan zijn procedures en afspraken vastgelegd, leden weten hierdoor dat het bestuur bij hun vereniging op orde is.

De Klankbordgroep heeft ook m.b.t. dit onderwerp weer met ons meegedacht, hetgeen zeer gewaardeerd wordt.

Het stappenplan wordt jaarlijks geëvalueerd en actueel worden gehouden. Het stappenplan wordt ter informatie als bijlage bij deze mail meegestuurd.


11 juli 2021

Doet u ook mee? Spek je clubkas, PLUS sponsoractie

PLUS heeft besloten een bijdrage te leveren aan het lokale verenigingsleven via een speciale sponsoractie. Elke vereniging kan deelnemen en iedereen kan op dezelfde manier een mooi sponsorbedrag verdienen. Het geld mag naar eigen inzicht besteed worden.

In de periode van 5 september 2021 tot en met 13 november 2021 ontvangt iedere klant van PLUS Koornneef of Plus van EE in Gouda bij elke € 10,- aan boodschappen een sponsorpunt. De klant kiest de vereniging uit aan wie hij of zij de sponsorpunt wil schenken. Aan het einde van de sponsoractie wordt op basis van de toegekende sponsorpunten een bedrag van € 20.000,- naar rato over de deelnemende verenigingen verdeeld. Het sponsorbedrag kan dan behoorlijk oplopen.

Aangezien veel leden van onze vereniging in Gouda woonachtig zijn, heeft HTV Bouwlust zich aangemeld bij de twee PLUS vestigingen in Gouda. U kunt uw hobbytuinvereniging financieel steunen door de sponsorpunten te schenken aan HTV Bouwlust. Wij hopen dat zoveel mogelijk leden mee doen aan deze actie.

Wij hebben ons niet aangemeld bij de PLUS in Boskoop, Bodegraven, Waddinxveen, … maar ook daar zullen sponsorpunten worden uitgedeeld in genoemde periode. Deze punten kunnen worden ingeleverd in het Praathuis en / of Tuinwinkel. Wij zorgen er dan voor, dat ze in de PLUS Gouda terecht komen.


12 juni 2021

Feestekijk ontvangst donatie Rabobank

Bekijk hier het korte filmverslag.


3 juni 2021

Stand van zaken Zoutman

De Algemene Commissievergadering die 9 juni a.s. zou plaatsvinden is uitgesteld tot 15 september a.s. (besluitvormend).

Ons verzet heeft er in ieder geval toe geleid, dat het geen gelopen race is, mede dankzij de steun van een flink aantal politieke partijen. We blijven alert en gaan er vanuit dat de gemeente (Wethouder Knol) ons tijdig zal betrekken bij de verdere ontwikkelingen.


4 mei 2021

Controle gereedschappen en machines

Als bestuur hechten wij veel waarde aan een veilige omgeving op ons complex en zeker bij het gebruik van gereedschappen en machines. Cor en Joris zullen alle gereedschappen en machines, waarvan de leden gebruik kunnen maken, onderwerpen aan een inspectie.

Daar waar het verantwoord is om  e.e.a. aan te passen om de veiligheid te vergroten zullen wij niet in gebreke blijven. Gereedschappen  en / of machines, die niet meer geschikt zijn, worden afgestoten. Volg bij het gebruik van dit materiaal / materieel altijd de instructies op. Het gebruik van gereedschappen en machines  is weliswaar voor eigen risico, maar wij zouden het toch heel vervelend vinden als u wat overkomt. Het is niet toegestaan om privé spullen te stallen in de veldschuur en de werkplaats, tenzij het voor een zeer korte termijn is (maximaal 2 dagen). In het kader van veiligheid wordt ook het aantal brandblussers uitgebreid.


4 mei 2021

Zonnebloem- en pompoenwedstrijd

Doet u ook dit jaar weer mee met de wedstrijd voor de hoogste zonnebloem en de grootste pompoen?


4 mei 2021

Vogelverschrikkers verwelkomen zaterdag 12 juni de Rabobank

Op zaterdag 12 juni 11.00 uur zal de Rabobank de cheque van € 750,00 t.b.v. onze Open Dag (2022) symbolisch overhandigen aan voorzitter Joris.

Verschillende leden met kinderen hebben we kunnen verleiden tot het maken van een Vogelverschrikker, waarbij ook de kinderen verkleed mogen komen als bijvoorbeeld een zonnebloem of aardbei of ……. We ontvangen dan de Rabobank op het voorterrein en hopen zowel voor de Rabobank als voor onze Vereniging wat publiciteit te ontlokken. Als u ook mee wilt doen met deze leuke ludieke actie….. meldt dit dan even aan htvbouwlust of aan een bestuurslid op de tuin. De Vogelverschrikkers dienen zaterdag 12 juni tussen 09.00 en 10.00 uur te worden gestationeerd op het voorterrein.


15 april 2021

Info over de bespreking Zoutman in Commissie Ruimte 14 april 2021

Gisteren heeft de Commissie Ruimte de uitgangspunten van Zoutman opiniërend besproken. Graag willen wij u in het kort informeren over hoe de bespreking is verlopen.

In zijn algemeenheid kan gezegd worden, dat alle partijen het er over eens waren, dat er eerst een strategisch overleg moet plaatsvinden alvorens men komt met een uitgewerkt plan. Hierin dienen alle varianten goed naast elkaar komen te liggen, zodat er een verantwoorde afweging kan plaatsvinden. Veel zorgen waren er over het totale financiële plaatje. En ook vroeg men zich af waarom de watercompensatie volledig in West moet plaatvinden, terwijl er ook andere mogelijkheden zijn. Opmerkelijk was dat de externe projectleider in de bijeenkomst geen zicht had op het % aantal bedrijven, dat geïnteresseerd is in deze uitbreiding. Men heeft zich dus (nog) geen beeld kunnen vormen van de daadwerkelijke interesse van bedrijven in een verplaatsing.

 

De opmerkingen / vragen over onze volkstuin worden hieronder per partij weergegeven.

CDA
• Verhuizing Volkstuinen (VT) heeft grote impact op de leden qua onzekerheid.
• Het financiële plaatje geeft reden tot bezorgdheid.
• VT voorlopig laten zitten, in overleg met bestuur HTV Bouwlust kijken naar een andere locatie op termijn, afhankelijk van mogelijkheden en financiën.
• VT met lage tuinhuisjes en lage vruchtbomen e.d. is geen aantrekkelijke buffer voor de huizen op de nieuwe plek.

SGP
• Eerst zekerheid of  grond beschikbaar komt, dan pas praten over een inrichtingsplan.
• VT lekker laten zitten, passen goed in de verkaveling, vormt een prima onderbreking tussen de bedrijven.
• Er is geen grond beschikbaar in een eventueel verder gelegen buitengebied

D66
• Twijfelachtig over de huidige plek van de VT, bij verplaatsing wel kiezen voor een duurzame oplossing.
• 80 % tuinleden komen uit Gouda (werd daarna overruled door de andere partijen, is geen argument).
• VT heeft contract voor vijf jaar, geeft enig rust, plannen verder afwachten.

CU
• Oude bomen niet verplaatsen, geldt dus ook voor de VT.
• Alleen verplaatsen bij duurzame en langdurige oplossing, maar zeker niet op stel en sprong.

PvdA
• VT lekker laten zitten waar ze nu zit. Geef ze een contract langer dan 5 jaar als duurzame oplossing.
• Verdiep je eens in de liefde, warmte en hobby die de mensen in hun tuin steken.
• Verhouding 80 % leden uit Gouda klopt niet, maar is totaal niet relevant. We hebben ook een roeivereniging in Reeuwijk met grotendeels leden uit Gouda en andersom gaan Reeuwijkers ook naar de schouwburg in Gouda. (De verhouding is overigens 33 % Reeuwijk / Bodegraven 67 % Gouda e.o.).

VVD
• Grote zorgen om het financiële plaatje.
• VT kunnen blijven liggen, scheelt veel verhuiskosten, meenemen in de verdere uitwerking, huidige locatie lijkt het meest logisch.
• Twijfel of VT überhaupt geschikt is als groene buffer

BBR
• VT hebben geen contact opgenomen met Noorderhout? Is aldaar samen gaan geen optie?
• Een meerjarige duurzame oplossing is in ieder geval wel gewenst voor de VT op welke locatie dan ook.

GroenLinks
• Huidige plek VT is ideaal, moet blijven als buffer naast het huidige bedrijfsleven.
• Leden uit Gouda geen enkel probleem

Hoe nu verder?
Wethouder Knol heeft aangegeven het voorgestelde plan terug te trekken. Er wordt een strategisch overleg gepland en daarna wordt opnieuw gestreefd naar een uitgewerkt plan waarin rekening is gehouden met de geplaatste opmerkingen en waarin ook de verschillende varianten beter in beeld worden gebracht.

https://gemeentebodegravenreeuwijk.connectedviews.nl/SitePlayer/gemeente_bodegraven_reeuwijk?session=109987


12 april 2021

WBTR – Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen

Vrijwel alle verenigingen en stichtingen in Nederland moeten vanaf 1 juli 2021 voldoen aan de nieuwe wet WBTR, de wet bestuur en toezicht rechtspersonen.

De WBTR is bedoeld om bestuur en toezicht van verenigingen en stichtingen te verbeteren. Er zijn regels opgesteld over taken, bevoegdheden, verplichtingen en aansprakelijkheid. Dit vereist nogal wat aandacht van ons als bestuur. Aan de hand van een speciaal voor verenigingen ontwikkeld stappenplan gaan we ons best doen de nieuwe regels voor 1 juli a.s. binnen onze vereniging in te passen.


12 april 2021

Open Dag 2021 doorgeschoven naar 2022

Door de Corona situatie hebben we helaas moeten besluiten om de Open Dag door te schuiven naar 2022. De tijd die ons is gegeven om een mooi pakket met activiteiten te organiseren komt in het nauw door alle onzekerheden en beperkingen m.b.t. de huidige coronamaatregelen en is daardoor te krap geworden. Daarnaast denken we dat veel bezoekers het niet aandurven om straks naar ons complex te komen.

Inmiddels heeft ook de Rabobank positief beslist over onze subsidieaanvraag en een donatie toegekend van € 750 voor de Open Dag. Daar zijn we natuurlijk geweldig blij mee. Met de bijdrage van de Kringloopwinkel van € 500 en de cheque uit de Rabo Club Support actie is nu € 1.400 beschikbaar voor de Open Dag en kan deze activiteit budgettair neutraal georganiseerd worden.

In juni activiteit Rabobank
In juni willen wij een leuke activiteit organiseren op ons complex waarbij de Rabobank de cheque van € 750 symbolisch zal overhandigen aan onze voorzitter. Hierover zijn we in overleg met de afdeling communicatie van de Rabobank. Nader bericht volgt.


1 april 2021

Zoutman behandeling in de Commissie Ruimte 14 april a.s

Op 31 maart heeft Hannah ten Brink ingesproken in de Commissie Ruimte, de videopresentatie heeft in ieder geval de aandacht getrokken, er werden na afloop ook de nodige vragen gesteld aan Hannah, die deze vragen goed wist te pareren.

De Commissie Ruimte heeft in haar vergadering van 7 april geen tijd meer gehad om de uitgangspunten Zoutman opiniërend te bespreken.

Dit gaat nu woensdag 14 april a.s. gebeuren. Tijdstip 21.30 uur. U kunt deze vergadering online volgen.

Vervolgens zal op 19 mei de Commissie Ruimte de uitgangspunten Zoutman opnieuw bespreken, maar dan meer om de voorbereiding van een raadsvoorstel in gang te zetten. Als bestuur zullen wij elke gelegenheid aangrijpen om de besluitvorming waar mogelijk nog te kunnen beïnvloeden. Op 12 mei zullen wij weer gebruik gaan maken van het inspraakrecht. We hebben besloten om onderling te rouleren bij het inspreken. Ruud zal nu het inspreken voor zijn rekening nemen. Hij zal trachten de emoties over te brengen die leven bij de leden die niet mee kunnen verhuizen en gedwongen worden hun paradijsje te moeten opgeven. Wij zullen u tijdig informeren over het volgen van deze inspraakbijeenkomst.


6 maart 2021

Groot onderhoud aan de houtakker

Voor het onderhoud van de Houtwal werken we nauw samen met de gemeente. Ieder jaar bespreken wij met de gemeente dan ook de aanpak voor de Houtwal. 

Dit jaar is de gemeente goed aan de slag gegaan op de Houtwal. De begroeiing is behoorlijk uitgedund en veel van de hoge bomen hebben een goede snoeibeurt gehad. 

Nu aan ons de taak om dit snoeiafval af te voeren of te verwerken in de beschoeiing. Dit zal o.a. een klus voor de eerste werkochtenden worden. 


3 maart 2021

Ook de slootkant wil aandacht!

Tijdens een wandeling over het complex is gedurende het tuinseizoen goed te zien hoe prachtig de verschillende tuinen erbij liggen. Ieder lid heeft daar – zo op zijn/haar manier – zijn ziel en zaligheid in gelegd; bloemen bloeien, fruit en groente groeien! 

Wanneer er echter iets verder gekeken wordt, is ook te zien dat de slootkant in het onderhoud van de tuin weleens over het hoofd wordt gezien. Dat is natuurlijk jammer, want het kan de mooie aanblik van de tuin tenietdoen of de overburen hebben er een onprettig uitzicht op. Wat extra aandacht besteden aan het onderhoud van de slootkant is dus nodig, maar zeker ook niet altijd eenvoudig. 

De slootkant is als vanzelfsprekend een natter gedeelte van de tuin, waar onkruid goed bij gedijd. Afhankelijk van hoe de tuin is ingericht kan dit niet altijd makkelijk te verwijderen zijn, bijvoorbeeld omdat de planten vast zitten in de beschoeiing of moeilijk bereikbaar zijn. 

Hoe pak je dit dan aan? Enkele tips!

• Ook hiervoor geldt; voorkomen is beter dan genezen! Zorg ervoor dat er regelmatig oog is voor het onderhoud van de slootkant; een klein plantje onkruid is ten slotte makkelijker weg te trekken.

• Leg worteldoek op de bodem, waar onkruid moeilijker doorheen kan komen. Let wel op dat dit ook niet het eeuwige leven heeft; vervang het tijdig en let op jonge onkruid plantjes die er toch doorheen kunnen komen. 

• Pas een bodembedekker toe. Dit kunnen bijvoorbeeld bodem bedekkende planten (bijvoorbeeld Pachysandra of Maagdenpalm) of houtsnippers zijn. Ook hier kan het onkruid tussendoor komen, maar zal minder snel sprake van zijn. Let er bij planten als bodembedekker wel op dat ze niet naar de buren ‘woekeren’. 

• Pas juist geen bodembedekker toe, maar schoffel dan wel heel regelmatig.

• Bekijk de tuin eens vanuit een ander perspectief en zie hoe de slootkant er vanaf daar uitziet. Bekijk de tuin vanaf het andere pad of vraag aan de overburen of je het even op hun tuin mag komen bekijken. 

• Voor de doorstroming van de sloot is het belangrijk geen plantafval in de sloot te gooien en planten die in de sloot zijn geworteld, zo goed mogelijk te verwijderen. 

Namens de tuincommissie, 

Hannah 


3 maart 2021

Werkochtenden 2021

Zoals bij alle leden bekend, is er vanuit Hannah een oproep gedaan om haar te ondersteunen bij de coördinatie van de werkochtenden. Tot haar grote blijdschap hebben twee leden zich bij haar gemeld, die afwisselend graag hun steentje bij willen dragen. 

Het gaat hier om Moniek Eskes (tuin 59) en Jon Dam (tuin 2). Afhankelijk van de planning zal Jon voornamelijk zorgdragen voor het aansturen van de technische werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden en Moniek bij de overige werkzaamheden. Deze ondersteuning zal Hannah zeker ontlasten in haar overige bestuurstaken, waarvoor bij voorbaat dank!

Ook nieuw dit jaar is dat niet alle leden meer verplicht hoeven deel te nemen aan de werkochtenden. Als Bestuur vinden wij het niet reëel wanneer leden van 75 jaar en ouder hier nog verplicht aan mee  moeten doen. Zij hebben zich al jaren ingezet voor de vereniging en nu kan het prettig zijn alleen nog tijd en energie aan eigen tuin te besteden. Komend jaar zal dit idee als proef worden uitgevoerd, omdat er i.v.m. Corona geen ALV gehouden kan worden om te stemmen over deze wijziging in het Huishoudelijk Reglement. Wanneer de ALV wel wordt georganiseerd kan dan ook de (gedeeltelijke) evaluatie van dit idee worden meegenomen. 

Om de organisatie overzichtelijk te houden, wil ik vragen aan alle leden van 75 jaar en ouder die in dit idee interesse hebben, dit telefonisch of schriftelijk door te geven. Zonder reactie, is de verwachting dat u op de ingedeelde datum aanwezig bent (indeling volgt binnenkort). Leden die zich vrijwillig (tijdens een werkochtend of in eigen tijd) in willen blijven zetten, staat dat natuurlijk altijd vrij. Ook is het natuurlijk mogelijk om een deel van de werkochtend deel te nemen of alleen aan te sluiten voor de koffie! 


3 maart 2021

Iedere maart een korte film

In januari heb ik voor mijn werk een cursus videobewerking gevolgd. Om mijn vaardigheden te verbeteren, maar ook omdat ik het ontzettend leuk vind om te doen, maak ik iedere maand opnames op het hele tuincomplex.

Deze opnames bewerk ik tot korte overzicht filmpjes van een minuut en plaats ik op mijn Youtube kanaal. Van hieruit deel ik alles op social media; Instagram, Facebook en de website. 

Met het verstrijken van de maanden  en de seizoenen zullen de beelden veranderen. Het zal uiteindelijk een prachtig overzicht geven van hoe een tuinjaar er bij HTV Bouwlust uitziet.


15  februari 2021

update ALV 

Als vereniging zijn wij verplicht voor 1 juli de ALV te organiseren. In de Tijdelijke wet COVID – 19 Justitie en Veiligheid staan de volgende twee belangrijke bepalingen:

 • De termijn voor het houden van de ALV kan door het bestuur met maximaal 4 maanden worden verlengd. Dat betekent dat de ALV voor 1 november gehouden moet worden.
 • Het bestuur kan besluiten dat leden geen fysieke toegang tot de ALV hebben. In plaats van de fysieke ALV kan de ALV online gehouden worden, ook als dit niet in de statuten staat.

Het bestuur heeft besloten de komende maanden geen fysieke vergadering te houden om verdere verspreiding van het virus te beperken. Dit mede ingegeven door de zorgplicht van het bestuur naar de leden. Een alternatief is dan een online ALV, maar wij kunnen ons voorstellen dat het voor een aantal leden niet makkelijk zal zijn om hieraan deel te nemen.  Het bestuur vindt het wel belangrijk om de jaarlijkse overzichten alvast ter informatie toe te sturen naar de leden.

Eventuele vragen en opmerkingen door te geven via de mail aan htvbouwlust@live.nl. Ook kan het bestuurslid, dat eigenaar is van het overzicht, benaderd worden voor meer informatie.

Na de bestuursvergadering van 4 maart a.s. zullen de volgende overzichten per mail naar u worden verzonden. Indien u geen mailadres heeft worden de stukken uitgereikt.

 1. Verslag ALV 5 maart 2020
 2. Jaarverslag secretaris/PR
 3. Jaarverslag penningmeester
 4. Toelichting op het jaarverslag penningmeester
 5. Verslag kascontrolecommissie
 6. Conceptbegroting 2021
 7. Jaarverslag tuincommissie
 8. Jaarverslag werkochtenden

Indien de mogelijkheid zich voordat om een fysieke bijeenkomst te organiseren zullen wij dat aangrijpen, ervan uitgaande dat dit dan voor 1 oktober a.s. alsnog kan plaatsvinden.

Indien deze mogelijkheid zich niet voordoet, dan zullen wij in oktober a.s. alsnog een online ALV organiseren.


12 januari 2021

Kringloopwinkel De Kring doneert €500 

Dit jaar bestaat onze hobbytuinvereniging 40 jaar en – ondanks de onzekere positie waarin we momenteel verkeren – willen we dit jubileumjaar niet zomaar voorbij laten gaan. 

Als de Corona maatregelen ons de ruimte bieden om dit te organiseren dan zijn we van plan een spetterende Open Dag neer te zetten. Gedacht wordt aan een Open Dag ergens eind augustus / begin september, maar natuurlijk hangt alles af van een versoepeling van de Corona maatregelen.

Mocht de situatie het dit jaar niet toelaten, dan zullen we zeker volgend jaar het 40 jarig bestaan van HTV Bouwlust alsnog de aandacht geven, die het verdient.

Wij zijn verheugd met het positieve besluit van de Kringloopwinkel om onze subsidieaanvraag voor de Open Dag te honoreren met € 500. Samen met de cheque van de Rabobank van € 148,00 en een bijdrage uit de exploitatie moeten we in staat zijn iets heel moois neer te zetten. Globale plannen zijn al uitgewerkt in die richting en worden vanaf mei a.s. verder vormgegeven in de uitwerking, mits dat Coronaproef kan plaatsvinden.

Wij zien de Open Dag ook als een activiteit, waarbij we de betrokkenheid van de leden kunnen vergroten. Van verschillende leden krijgen wij al enthousiaste reacties om een bijdrage te willen leveren. U kunt uw belangstelling kenbaar maken bij de bestuursleden, maar natuurlijk ook via htvbouwlust@live.nl. Wij zullen u uiteraard de komende tijd op de hoogte houden van het eventueel wel of niet doorgaan van de Open Dag.


11 januari 2021

Ondersteuning werkochtenden

Afgelopen jaar is Hannah gestart met het coördineren van de werkochtenden met assistentie van Marco. Onlangs heeft Marco aangegeven dat het hem te druk wordt om deze taak te blijven uitvoeren. Omdat afgelopen jaar is gebleken dat het aansturen van de werkochtenden met twee mensen positief werkt, zijn wij nu op zoek naar een ander lid die dit samen met Hannah op wil pakken.  

Wat is precies de bedoeling?
Vanuit het bestuur heeft Hannah de rol op zich genomen om de werkochtenden te plannen, organiseren en coördineren. Van het lid wat zich bij haar aansluit wordt verwacht dat diegene Hannah hierin waar nodig ondersteunt en aanvult. Deze ondersteuning kan ervoor zorgen dat de organisatie van de werkochtenden – naast Hannah haar overige bestuurstaken – behapbaar blijft. Een onmisbare aanvulling dus!

In overleg met Hannah kan aan de volgende invulling worden gedacht:
• Meedenken in welke taken er op de desbetreffende werkochtend moeten gebeuren
• Aanwezigheid tijdens (een groot deel van) de werkochtenden, ongeveer 8 zaterdagochtenden per jaar
• Samen met Hannah de werkzaamheden aansturen. Op die manier kunnen de verschillende werkzaamheden beter in de gaten gehouden worden, wat bijdraagt aan een soepel verloop

Heeft u interesse om de vereniging te kunnen ondersteunen en structureel bij te dragen aan het onderhoud van ons mooie complex? Of wilt u graag meer informatie? Graag horen wij van u! Wij kijken uit naar ieders reactie, graag voor 18 januari mailen naar htvbouwlust@live.nl of spreek een van de bestuursleden aan op het complex.

Groet Hannah, tuincommissie en werkochtenden


1 januari 2021

Schrijvers gezocht

Het schrijven en het opmaken van de nieuwsbrief is iedere keer weer een flinke klus. 

Naast mijn functie als secretaris heb ik hier minder tijd voor gehad. Helaas zijn er hierdoor ook minder nieuwsbrieven uitgekomen.

Lijkt het je leuk om betrokken te zijn bij het proces om content te creëren? Kan je gevat schrijven? Heb je oog voor spannende (tuin)ontwikkelingen? 

Meer informatie? Mail dan naar htvbouwlust@live.nl.

Groet Saskia, secretaris en pr & communicatie


31 december 2020

Een oliebol op 2021


15 december 2020

Praatje van Joris

December behoort een feestmaand te zijn maar als ik zo eens om me heen kijk dan valt het mij iets tegen .De maatregelen rondom corona maken het er niet gezelliger op . Daarom is het zo lekker om te weten dat na de jaarwisseling de dagen weer gaan lengen en dat de gemaakte plannen onder de kerstboom tot uitvoering gebracht kunnen worden. De indeling van de tuin zit in het hoofd en het aardappelpootplan is ingeleverd dus Joris kan aan het spitten beginnen.

Ik  wil toch ook verder vooruit kijken met u als lid van HTV Bouwlust. 2021 zal voor ons allen een belangrijk jaar worden, wij verwachten als bestuur dat de gemeente een beslissing gaat nemen in de plannen van zoutman west  en indirect daarmee ook onze toekomst bepalen. In alle gesprekken die tot dusver zijn gevoerd hebben wij onze poot stijf gehouden en de wens van het merendeel van de leden uiteen gezet. Daarbij aandragende het sociaal cultureel aspect van ons complex in combinatie met de houtwal en tal van bezwaren die ertoe bij moeten dragen dat het muntje onze kant opvalt. Op dit soort momenten blijkt maar weer dat het ongelooflijk belangrijk is dat je betrouwbare connecties kunt raadplegen. Ik denk hierbij aan diverse fractieleden van verschillende partijen en zeker niet onbelangrijk de Watersnip.  

In 2021 bestaat Bouwlust 40 jaar en dat moet gevierd worden. Hoe en wanneer dit gaat plaats vinden is nog erg onzeker gezien de corona maatregelen en de haalbaarheid om deze dag te organiseren. We zijn daarom op zoek naar een paar leden die deze dag vorm willen geven.

Terugdenkend aan het vorig jubileum ben ik ervan overtuigd dat er wel een paar creatieve leden te vinden zijn om er wat moois van te maken. 

Als afsluiting wens ik u allen een prachtig tuinjaar en een geweldige gezondheid voor u en uw naasten toe . 

Groet Joris, voorzitter HTV-Bouwlust


15 december 2020

Invulling van het klankbordgroep

Op 30 oktober jl hebben wij een officiële oproep gedaan aan de leden om zich aan te melden voor de Klankbordgroep HTV Bouwlust. 

De Klankbordgroep zal fungeren als sparringpartner voor het Bestuur (niet voor de leden). Wij zijn zeer verheugd dat vier enthousiaste leden zich hebben aangemeld voor de Klankbordgroep. We kijken er naar uit om met hen te sparren over de ideeën, die bij ons leven m.b.t. onze mooie vereniging, maar ook over de ontwikkelingen die op ons afkomen.

Uiteraard zullen wij alle leden op de hoogte houden via de nieuwsbrief en middels de ALV betrekken bij belangrijke voorstellen.


15 december 2020

Vrijwilligers in het zonnetje

Onze vereniging zou niets zijn zonder onze vrijwilligers! 

Namens het bestuur reikte voorzitter Joris de eerste banketletters uit.  We willen iedereen ook dit jaar nogmaals bedanken voor hun inzet!


15 december 2020

Het APP in een nieuw jasje

Enkele jaren geleden is er op onze vereniging een aardappelpootplan (APP) ingevoerd. Na evaluatie van dit plan is gebleken dat de huidige werkwijze ineffectief is. 

Zo leveren niet alle leden hun APP in en staat er het merendeel van de tijd alleen het huidige jaar ingetekend. Op die manier is moeilijk voor de tuincommissie te controleren of het poten van de aardappelen volgens de afspraken gebeurt. Om ervoor te zorgen dat ieder lid zich bewust is van het belang van een APP, wordt hieronder nogmaals ingegaan op wat Phytophthora inhoudt en hoe hierin te handelen. Daarnaast zal er een nieuwe versie van het APP worden toegelicht, waarmee in het vervolg gewerkt zal gaan worden. 

Waarvoor dient het APP?
Een APP wordt gebruikt om in de gaten te houden of er voor de aardappelen voldoende wisselteelt wordt toegepast. Wanneer aardappelen namelijk meerdere jaren achtereen op dezelfde plek worden gepoot, neemt de kans op de aardappelziekte (Phytophthora) toe. Ook wanneer het loof en de grond voor langere tijd erg vochtig blijven, is de kans op deze schimmel vergroot. Wanneer er eenmaal sprake is van Phytopthora, is de besmettingskans naar buurtuinen zeer groot of kan zelfs de professionele teelt hier last mee krijgen. Om die reden zijn wij wettelijk verplicht een APP te hanteren op onze vereniging en deze allemaal strikt na te leven. 

Phytopthora is te herkennen aan bruine vlekken op het blad, steel of de vruchten bij planten uit de nachtschadefamilie (bijvoorbeeld tomaten en aardappelen). Let op dat u deze vlekken niet verward met vorstschade. 

Wanneer u Phytophthora aantreft op uw gewassen bent u verplicht dit te melden bij het bestuur, de planten te rooien en af te voeren van uw tuin (dus niet op de composthoop!!). 

Als gehele vereniging kunnen we last krijgen van deze ziekte, dus wees ook alert naar uw buren toe.

Hieronder is een voorbeeld van het nieuwe APP te zien. In deze vorm, is het de bedoeling dat het planten van de aardappels voor drie jaar wordt ingetekend (het vorige jaar, huidig jaar en volgend jaar). Dit betekent dat de aardappels maximaal iedere drie jaar op dezelfde plek mogen komen te staan. Verzoek is om ook opstallen in te tekenen in het plan, dit verduidelijkt de tekening.

Wanneer er aardappelen wordt gepoot, wordt er van alle leden verwacht dat zij een APP indienen. 

De tuincommissie controleert de plannen en registreert of de aardappelen volgens het ingediende plan zijn gepoot. Als de aardappelen op dezelfde plek staan als het afgelopen jaar of twee jaren, dan dienen de aardappelen te worden gerooid.


7 december 2020

De laatste gebiedsbijeenkomst

Maandag 7 december was de laatste gebiedsbijeenkomst over de plannen voor Zoutman Verandert. Hierin is het plan gepresenteerd zoals deze straks gaat worden voorgesteld aan de gemeenteraad.

Los van deze bijeenkomst hebben wij als bestuur al meerdere malen gesproken met de gemeente en de projectontwikkelaar. Tijdens deze gesprekken hebben wij heel duidelijk gemaakt dat verhuizen absoluut niet onze voorkeur geniet, maar als enige partij in dit project hebben we geen vrije keuze in de toekomstplannen voor Zoutman.

Natuurlijk zijn wij nog niet klaar met het strijden tegen deze plannen, maar het plan (zoals het nu is gepresenteerd) zal volgend jaar worden voorgelegd de gemeenteraad. Er kan nog van alles gebeuren, maar het is zeker dat de gemeente Bodegraven-Reeuwijk meer woningen wil gaan creëren. Hoe dan ook zal het gebied Zoutman hiervoor gebruikt gaan worden.


15 november 2020

Rabo Clubsupport

Na de zomer hadden we ons ingeschreven voor de Rabo Clubsupport actie. Dit resulteerde afgelopen november in een cheque van €148,94.

Hierop volgend kwam het verzoek om met de cheque op de foto te gaan en deze te delen op social media. De leukste inzendingen maken kans op een extra geldprijs.

Wij hebben onze jongste leden hiervoor gevraagd. We wilden met deze foto graag aangeven waar we het geld in de toekomst voor willen gaan gebruiken.

Nu maar hopen dat onze inzending opvalt tussen alle andere deelnemers.

Zoek hem op en like hem om hem een extra zetje te geven!


15 september 2020

Pompoen en zonnebloem wedstrijd

De winnaars van dit jaar zijn bekend!

Drazen Dilber (tuin 11) heeft de hoogste zonnebloem (354cm) weten op te kweken en Donna de Boer (tuin 66) de grootste pompoen. Allebei gefeliciteerd en alle deelnemers bedankt voor het meedoen!


28 augustus 2020

Actieplan Zoutman Verandert

Tijdens de uitzonderlijke warme zomerdagen hebben wij als bestuur samen met Harm en Fred (commissie Zoutman Verandert) niet stil gezeten. 

We hebben begin augustus de 9 fracties van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk aangeschreven om aandacht te vragen voor onze belangen. Iedere fractie heeft van ons een opvallend pakketje ontvangen met daarin de nodige informatie over de vereniging, een jubileumboekje en een zakje zaad ‘Vergeet mij nietjes’. 

Indien de mogelijkheid zich voor doet zullen wij fractieleden uitnodigen voor een bezoek aan ons complex.

Ondertussen zijn de eerste reacties binnengekomen. De datum voor de raadsvergadering nadert en de fracties zijn geïnteressseerd in onze kant van het verhaal.  

We zullen op alle uitnodigingen ingaan en de belangen van de vereniging zo goed mogelijk behartigen.

Onze acties

De ontwikkelingen omtrent het proces van Zoutman Verandert zullen vanaf september weer volop worden opgepakt door de gemeente. Voor de komende periode hebben we een aantal acties al op de planning staan. 

• Er komt binnenkort weer een online bijeenkomst over Zoutman Verandert. Wij hebben bij de vorige online bijeenkomst bemerkt, dat men harde conclusies trekt uit de peiling, waarbij het letterlijk om aantallen deelnemers gaat. Het is van zeer groot belang dat aan een volgende online bijeenkomst zoveel mogelijk leden van HTV Bouwlust deelnemen. Zodra de eerstvolgende datum bij ons bekend is, zullen wij deze met de nodige gegevens delen via de mail.

• Er zal voor de eerstvolgende algemene commissievergadering worden ingesproken door Reeuwijker Cor van Blotenburg;

• We zullen niet nalaten de media op te zoeken en hebben ons eerste interview al afgegeven aan het AD Groene Hart. 

• Zaterdag 27 augustus is er een spandoek geplaatst, deze moet nog meer media aandacht creëren voor de huidige ontwikkelingen.

• Wij zullen betrokken partijen als de Nieuwdorperweg en de bedrijven op Zoutman Oost/West benaderen om elkaars visies te delen omtrent de ontwikkelingen en te kijken waar raakvlakken liggen. Wellicht kunnen we op onderdelen 1 vuist maken.

• De voorwaarden lijst voor de verschillende modellen die ons zijn gepresenteerd wordt verder aangevuld. We onderzoeken de mogelijkheden om deze te laten toetsen op juridische aspecten.

• Er zal eind september ook een interview worden afgegeven aan Bert Verver. Dit artikel zal worden geplaatst in het lokale blad, Kijk op Reeuwijk.


21 juni 2020

Feest(elijke) commissie

Volgend jaar bestaat de vereniging 40 jaar! Wij willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan en willen wat gaan organiseren.

Wij willen diverse activiteiten gaan organiseren, maar deze moeten eerst nog verzonnen worden. Ben je creatief en heb je leuke ideeën om dit jubileum invulling te geven, meld je dan aan voor de feest commissie. 

We willen na de zomervakantie beginnen met brainstormen, op deze manier hebben we ruim de tijd om alle mogelijkheden te bekijken. Samen kunnen we van ons jubileum een succes maken.


21 juni 2020

Digitalisering van het verenigingsarchief

39 jaar oud papier of sentiment? In de loop van 39 jaar hebben we als vereniging een behoorlijk archief opgebouwd. Dit neemt een hoop ruimte in en uit sentimentele overweging zullen we het waarschijnlijk nooit weg doen. 

Wat we wel kunnen en hebben gedaan is het archief digitaliseren. Nu is het mogelijk om het archief ten alle tijden in te zien en het fysieke archief op zolder op te bergen. De ruimte die hierdoor vrij komt in het Praathuis kan daardoor beter benut gaan worden.


20 juni 2020

Het praathuis is weer open

Na drie maanden kunnen ook onze deuren weer open en kunnen er gekoelde drankjes gekocht worden. 

Normaal gesproken gebruiken we de nooddeur niet, maar om weer open te kunnen hebben we de volgende keuzes gemaakt.

1. Het betreden van het Praathuis gaat via de gebruikelijke deur.

2. Geef elkaar de ruimte en ga niet tegelijk naar binnen. Als hulpmiddel hebben we stickers op de vloer aangebracht.

3. Naast de koelkast staat een flesje handgel, gebruik deze voordat je de koelkast opent.

4. Noteer de drankjes die je meeneemt op een bonnetje (deze kan op rekening betaald worden, vermeld daarbij duidelijk: PH + tuinnummer of betaal contant in het kluisje. 

5. Verlaat het Praathuis via de nooddeur.

6. De route zal duidelijk aangegeven worden met pijlen.

7 Het is niet de bedoeling om in het Praathuis te gaan zitten. Hiervoor zetten wij stoelen buiten. Houdt voldoende afstand als je plaatstneemt.


19 juni 2020

De jaarlijkse bbq

Het is nog steeds onzeker of de jaarlijkse bbq zal kunnen plaatsvinden binnen de huidige regel gevingen.

Er wordt druk gekeken naar alternatieven, maar dat is nog niet zo makkelijk. Het evenement staat in het teken van het samenkomen van de leden… en daar zit hem juist de kneep. Heb je een goed alternatief laat het ons dan weten,
htvbouwlust@live.nl


13 juni 2020

Kunnen we stemmen zonder ALV?

Verheugd zijn wij jullie mede te kunnen delen dat er zich twee leden hebben aangeboden bestuurskandidaat te worden. Als het goed is kunnen wij dan binnenkort weer een voltallig bestuur gaan vormen. Deze bestuurskandidaten zullen echter nog ingestemd moeten worden op een ALV.  Helaas is het nu nog steeds niet mogelijk om een dergelijke bijeenkomst te organiseren, aangezien onze vereniging ruim 80 leden telt en deze nog niet samen mogen komen. Wij willen graag een alternatief voorstellen. Middels deze mail willen wij graag de leden toestemming vragen om op papier te gaan stemmen.

Hoe stellen we dit voor:

• Door op de mail met ja of nee te reageren kunnen jullie aangeven of wij het stemmen op papier kunnen opstarten. Er kan tot 2 weken na deze mail gereageerd worden, dus t/m zondag 28 juni.

• Wij zullen op maandag 29 juni alle kandidaat bestuursleden voorstellen. Wie zijn ze en welke taken zullen zij op gaan pakken. Deze informatie ontvang je via de post, inclusief een stemformulier. 

• We zullen anoniem stemmen, de formulieren zullen dus geen persoonlijke gegevens bevatten, maar wel een volgnummer.

• Iedereen heeft twee weken de tijd om zijn formulier in te leveren (t/m zondag 12 juli). De datum zullen wij ook op de stemformulieren zetten. Vergeet hem niet, we hebben geen extra formulieren!

• Voor deze gelegenheid willen wij de ideeënbus voor twee weken omdopen tot stembus, hier kunnen de ingevulde formulieren in gedeponeerd worden.

• Voor het tellen van de stemmen hebben we twee leden bereid gevonden, Andre Gillieron (tuin 34) en Bert Steenwinkel (tuin 25).


13 juni 2020

Onderhoud paden en bruggen

Rond 18 juni zal een aannemer de scheuren in de paden gaan behandelen. Voor 29 juni moet het pad vrij zijn van overhangende bloemen struiken enz. Daarna zal er een nieuwe slijtlaag worden aangebracht. Wanneer het onderhoud precies gaat gebeuren is nu nog niet bekend, maar zullen we zo snel mogelijk bekend maken als het bij ons bekend is.

De nieuwe slijtlaag

De laag die zal worden aangebracht is gelijk aan de laag die er nu al ligt. De aannemer heeft tijdens de besprekingen met Harm bevestigd dat er geen schadelijke materialen gebruikt gaan worden.

Bescherming van planten

Deze zou je kunnen beschermen door ze op te binden. Als ze te groot zijn en te dicht bij het pad staan loop je het risico op beschadiging. Grote planten die in de rand van 30 cm van het pad staan zouden waarschijnlijk verwijderd moeten worden. 

Onderhoud bruggen

De brug bij de Veldschuur die voor op het terrein ligt zal komende zomer vervangen worden. De datum is nog niet bij ons bekend. De plaatsing van de brug zal ongeveer een halve dag in beslag nemen en zal  geheel in lijn met het nieuwe pad worden geplaatst. 

De grote brug op het achterterrein zal dan ook worden schoongespoten.

Extra toelichting

Vanaf november vorig jaar zijn we al bezig om het onderhoud van de paden en bruggen voor elkaar te krijgen. Nu heeft de gemeente het onderhoud van de paden gepland voor eind juni. Dit is geen willekeurige datum! De gemeente wil soortgelijk onderhoud in de gemeente graag combineren. Er is een aannemer in de hand genomen om de paden van het kerkhof bij te werken en deze opdracht wordt met ons tuincomplex gecombineerd. Deze datum valt helaas niet niet te verschuiven en de afspraak laten we dan ook doorgaan zoals gepland door de aannemer.

De laatste keer dat de paden zijn onderhouden was tijdens de realisatie van de rondweg. Ook toen is ons onderhoud gecombineerd met de werkzaamheden die daar uitgevoerd werden. Toen hadden we het geluk dat dit in het najaar was!


13 juni 2020

De werkochtenden starten weer

De overheid heeft al een aantal versoepelingen doorgevoerd die de werkochtenden weer mogelijk maken. 

Aankomende maand zullen de werkochtenden weer worden hervat. Let op: de datum van de werkochtend in juli is één week verschoven. Viel jouw werkochtend uit tijdens de Corona periode dan zal deze niet opnieuw worden ingepland. Wil je je toch graag inzetten tijdens een werkochtend? Dat kan, meld je dan aan via htvbouwlust@live.nl


7 april 2020

Het tuincomplex blijft geopend tijdens het Corona-virus

De regels:
– Het advies is nog steeds om voornamelijk thuis te blijven
– Kom je toch naar de tuin, dan met maximaal 2 personen (uit hetzelfde huishouden) per tuin, kinderen zijn hierop een uitzondering
– Houd 1,5m afstand van elkaar, ook tijdens het lopen op de paden
– Geen bezoekers op de tuin uitnodigen
– Praten op het pad mag, maar houd het kort en bewaar die 1,5m afstand
– Het algemene advies is om alle toiletten te sluiten. Tot op heden hebben wij het toilet buiten nog open gehouden en willen erop wijzen dat de leden hier zelf verantwoordelijkheid in moeten nemen. Er hangt sinds 2 weken een zeepdispenser bij de wasbak buiten, maak hier alstublieft gebruik van.

Wij willen het tuincomplex graag open houden, dit doen we samen!


16 maart 2020

Sluiting van het Praathuis ivm het Corona-virus

Vanmiddag heeft het bestuur besloten om het Praathuis te sluiten in overeenstemming met de maatregelen die momenteel landelijk gehandhaafd worden. Deze sluiting zal tot minimaal 6 april duren en misschien wel langer, mocht dit door de overheid zo bepaald worden.

De tuinwinkel zal wel op de gebruikelijke tijden geopend zijn, maar het is niet mogelijk om contant af te rekenen.. Wij zullen de bestellingen noteren op naam en tuinnummer en dit op een later moment met u verrekenen. Dit is bedoeld om besmetting via geld te voorkomen.


6 maart 2020

Onze tuincoach in het AD groene Hart

Tuincoach Ruud Baardolf helpt hobbytuinders: Mensen onderschatten de tijd die erin gaat zitten.

Ruud Baardolf voorziet als tuincoach bij Hobbytuinvereniging Bouwlust in Reeuwijk beginnende én gevorderde tuinders van advies. ,,De meeste mensen onderschatten de tijd die er in gaat zitten. Aan de andere kant: bietjes uit eigen tuin, potverdorie wat lekker.’’

De Waddinxvener (65) laat zijn licht graag schijnen over de uitdagingen van een volkstuinder. ,,Ik heb de wijsheid niet in pacht hoor. Leer nog elke dag bij, maar het is mooi om te zien dat mensen mijn adviezen gebruiken.’’ De moestuin in zes steekwoorden.

Tijd
,,Wie een tuin neemt moet daar ook de tijd voor hebben. De kleinste tuin op ons complex is honderd vierkante meter. Dan moet je zeker een volle dag in de week aan de slag. Die tijd moet je niet zien als een verplichting, maar als investering in een prachtige mooie hobby. Je tuiniert vanwege het geweldige plezier dat je er aan beleeft. De tuin is mijn paradijsje. Mijn advies is, kijk wat je aan kan. En doe het niet om het tuinieren zelf. Het is ook het plezier in het buiten zijn.’’

De grond
,,In het Groene Hart heb je vaak te maken met veengrond. Die is aan de zure kant. Dan is het voor groenten moeilijk om de voeding uit de grond op te nemen. Om de grond niet te zuur te laten worden, kun je het beste elk najaar wat kalk strooien. Het ligt er echter ook aan wat je in je tuin wilt. Een blauwe bes houdt bijvoorbeeld weer wel van zure grond. Zet die dan op de tuinturf. Fruitbomen doen het wel op veengrond, maar het is niet hun favoriete grond, anders hadden we hier wel de Betuwe gehad.’’

Het begin
,,Eigenlijk is er geen sprake van een tuinseizoen. Het gaat het hele jaar door, maar in het voorjaar krijg je meer werk. Je kunt beginnen met het zaaien van spinazie en het planten van winterbloemkool. Tuinbonen en kapucijners – zo lekker – zijn ook prima, want ze kunnen kou hebben. Wanneer je een plantgat maakt, doe er dan eerst een handje compost in.’’ Al snel volgen bijvoorbeeld bietjes, wortelen, rapen, aardappelen en na ijsheiligen (half mei) bonen, courgette en pompoenen. ,,In oktober maak je de tuin winterklaar, je haalt het laatste onkruid weg, je spit de grond om en strooit kalk.’’

Onkruid
,,Een tuin zonder onkruid is onmogelijk. Je kunt het bestrijden door te schoffelen, maar alleen bij mooi weer, anders staat het na een regenbui weer vast. Je kunt elk plantje er een voor een uittrekken, dat kost veel tijd. Ik gebruik bij grote oppervlakten een bats (zandschep, red), en daar schep ik de bovenlaag mee weg. Ik leg het omgekeerd neer en maak zo een hoop. Binnen vier weken is het dan gecomposteerd. Een stuk van 20 vierkante meter maak ik in twee uurtjes schoon.  Als je het onkruid weg hebt gehaald en je ziet weer een prachtig rijtje wortelen of uien staan, heb je toch een trots gevoel.  Onkruid zijn ook wilde planten die op een verkeerde plek staan. Leer ze kennen!”.

Ongedierte
,,Natuurlijk baal ik als er een mol in de tuin zit. Aan de andere kant geef ik ruimte aan dieren om zich hier thuis te voelen. Ik laat een paar brandnetels staan voor de rupsen, en vogels geef ik de kans te nestelen. Slakken pluk ik en gooi ik in de sloot. Tegen de luizen heb ik larven besteld van lieveheersbeestjes. Verder is elke tuin anders. Kolen zet ik niet want ik krijgt hier snel last van knolvoet en luizen. Andere tuinders zijn hier weer heel succesvol in.’’

Vrienden maken
,,Ik zet veel kapucijners en minstens tien stokken bonen. Bonen delen makkelijk uit en niets zo lekker als verse kapucijners. Die kan je vers niet snel kopen in de winkel, dus wanneer eet je die nou. Er zijn mensen in mijn straat die elk jaar een portie bonen van mij krijgen. Een bejaarde vrouw verderop eet het hele jaar mee van mijn tuin. Je maakt dus vrienden met een tuin. Ook op de tuin zelf kun je plezier hebben van de samenwerking. Een stukje verderop zit een tuinder met bijenkasten. Die zegt dat hij heel blij is met mijn vruchtbomen, ik ben juist weer blij met zijn bijen.’’

Klik op de foto om het originele artikel te openen

Klik op de foto om het originele artikel te openen

 

 

 

 

 

 

 

 

 


januari 2020

Wie is Wim Vergunst?

Op zaterdag 4 januari 2020 hadden wij onze jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie. Zoals altijd was het erg gezellig en druk, maar toch miste ik nog veel leden. Deze leden wensen ik alsnog een goed tuin jaar!

Op de laatste bestuursvergadering hadden wij het erover dat er afgelopen jaar wel drie nieuwe bestuursleden zijn gekozen! Maar nog niet iedereen is voorgesteld. Saskia en Hannah zijn in de eerstvolgende nieuwsbrief na de ALV kort voorgesteld, maar ik als nieuwe voorzitter nog niet. Dat gaan we als nog doen! Zo weten de leden wie en wat er achter de bestuurstafel zit.

Wim Vergunst (67 jaar)

Al 45 jaar getrouwd en twee dochters.

Ik was 15 jaar toen ik begon met tuinieren langs het spoor, eerst met 300 m2 daarna 600 m2. Hierna heb ik nog op 2 andere locaties getuind voor ik bij HTV Bouwlust terecht kwam.

Eerdere bestuursfuncties

Bestuurlid vakbond, voorzitter Duivenvereniging, voorzitter Bewonerscommissie, 2e voorzitter Wijkteam Korte akkeren, voorzitter VGWM-commissie en voorzitter Ondernemingsraad.

Ik ben 48 jaar werkzaam geweest in de machinebouw als monteur, bankwerker en lasser. De laatste 10 jaar was ik naast mijn werk ook hoofd B.H.V., arbo-coördinator, milieucoördinator, preventiemedewerker en de laatste 5 jaar als QESH-engineer.

Studies

Bankwerker, lasser, Recht en Milieurecht, arbo-coördinator, milieu-coördinator , keurmeester hef- en hijsmiddelen, B.H.V., VCA, heftruck, heffen en hijsen, 

Nederlandse Woonbond, ondernemingsraad, VGWM.

Zo nu weten we alles over de voorzitter. Volgende keer wat meer informatie over een ander actief bestuurslid.


november 2019

Beste Tuinliefhebbers

Ik heb het bestuur van HTV Bouwlust aangeboden om als tuincoach te fungeren. Graag wil ik uitleggen waarom ik dit heb gedaan en welke bijdrage ik zo kan leveren aan ons mooie tuincomplex.

Vooropgesteld…, ik zeg niet dat ik de wijsheid in pacht heb. Er zijn genoeg tuinders die deze wijsheid wel hebben en ook bereid zijn deze te delen met mede-tuinders. Maar met bijvoorbeeld het planten en snoeien van vruchtbomen of het aanpakken van (lastig) onkruid heb ik wel veel ervaring. Deze ervaring wil ik graag ten dienste stellen aan met name nieuwe tuinders.

Ik tuinier zelf al zo’n 40 jaar en heb heel veel geleerd van mijn Haagse collega’s van de Gemeentelijke School- en Kindertuinen. Met ondersteuning van ongeveer 250 licht verstandelijk beperkte medewerkers zorgen zij voor het beheer en onderhoud van zo’n 50 schooltuinen, tientallen grasweides en borders van kinderboerderijen en niet te vergeten de prachtige botanische tuin in het Zuiderpark Den Haag. Ze hebben het nooit geuit, maar ik denk dat ze wel eens gek werden van de hoeveelheid vragen die ik stelde.

Onze vereniging is er mee gebaat om vacante tuinen zo snel mogelijk op te vullen met nieuwe tuinders. Er zullen ongetwijfeld nieuwe tuinders zijn, die elders een tuin hebben gehad. Zij zullen de nodige ervaring hebben om de hindernissen, die het tuinieren met zich mee brengt, te overbruggen. Deze tuinders zullen zich moeiteloos inpassen. Er zijn ook nieuwe tuinders die nog nooit getuinierd hebben, maar het leuk vinden om een tuin te nemen.

Wat je in de praktijk wel eens ziet, is dat men zich toch vergist in de hoeveelheid tijd die in zo’n tuin gaat zitten. Zo’n 100 m2 kan je niet bijhouden met 2 uurtjes in de week.  Vaak wil men vruchtbomen planten, maar overziet men niet de groei van de boom in enkele jaren. Lastige onkruiden zijn niet altijd herkenbaar en  oh jee… altijd maar weer dat onkruid, dat na een fikse regenbui weer stevig opkomt. Dan moet je ook nog de strijd met het ongedierte aangaan. 

In principe heeft een tuinder een linker-rechter- en overbuurman bij wie hij of zij voor raad en daad terecht kan. Leuk om elkaar te leren kennen op deze manier, je kunt elkaar helpen met advies en misschien hulp bieden bij zware klussen en tijdens vakantie een oogje in het zeil houden. 

Maar indien e.e.a. niet mogelijk is, kan ik als tuincoach misschien ook wat betekenen. Voor de duidelijkheid; ik neem het werk niet over, maar kan wel advies geven over hoe je bijvoorbeeld het vervelende straatjesgras makkelijk kan verwijderen met een bats (zandschep). Zie hieronder twee foto’s uit de recente praktijk (voor en na behandeling). Of hoe je bij vruchtbomen de lei-vorm kan toepassen en daardoor bomen beter onder controle kan houden.

Maar ook hoe je een goede composthoop kunt opzetten. Bij bepaalde vragen kan ik ook doorverwijzen naar een tuinder die daar meer ervaring mee heeft.  Bijvoorbeeld: hoe krijg je prei zo dik als je pols? Moet je niet bij mij zijn, maar ga eens praten met mede-tuinders.

Ik zie HTV Bouwlust als een vereniging met goedwillende leden, die enthousiast tuinieren en graag bereid zijn om nieuwe leden te helpen zich zo snel mogelijk thuis te voelen in onze vereniging.

Als ik als tuincoach daarin een bescheiden bijdrage kan leveren, dan doe ik dat met veel plezier.

Ruud Baardolf


oktober 2019

Verlenging huurcontract met 5 jaar

Er is afgelopen maand gesproken met dhr. Kees Oskam, wethouder van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk over de verlenging van ons huurcontract.

In het verleden hadden wij te maken met de gemeente Reeuwijk en is ons huurcontract iedere keer met 10 jaar verlengd. Sinds de fusie met Bodegraven zijn er wat veranderingen gekomen in het protocol wat zij hiervoor voeren. De gemeente Bodegraven heeft altijd de regel gehanteerd om huurcontracten voor tuinverenigingen iedere keer maar met 5 jaar te verlengen. Nu Reeuwijk onderdeel is geworden van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk geldt deze regeling nu ook voor ons.

Ons huidige contract zal eind 2020 verlopen, wat inhoudt dat wij tot eind 2025 een contract hebben. Ook is de huurprijs verhoogd met €0,05 per m2. Dat maakt het nu €0,50 per m2.

Ook is er gesproken over de verantwoordelijkheid van de gemeente voor het onderhoud van onze paden en bruggen. Hiervoor zal komend jaar een inspecteur langskomen om de stand van zaken op te nemen. Het eventueel hierop volgend onderhoud zullen wij met je delen zodra het bij ons bekend is.


oktober 2019

Slechts één ochtend per jaar werkochtend

 Graag willen we alle tuinders bedanken voor hun inzet dit jaar. We hebben met z’n alle weer het nodige werk verzet om het tuincomplex op orde te houden.

Tijdens deze werkochtenden zijn de taken heel uiteenlopend. Niemand is even sterk of hanndig, dus als er werkzaamheden zijn die je niet kunt uitvoeren. Dat horen we dan graag aan het begin van de ochtend. Voor iedereen is er wel een passende klus te vinden. Het moet ten slotte wel leuk blijven.

Het organiseren van de werkochtenden vergt een hoop geregel en tijd van het bestuur. Het indelen van de groepen, de leden mailen en nabellen om ze te herinneren. Daarnaast worden de lijsten ook in de mededelingborden geplaatst en in de nieuwsbrief.

Helaas zijn er een paar leden die denken dat de werkochtend optioneel is en het meerdere malen af laten weten, ondanks de gemaakte afspraken.
Buiten artikel 1.4 uit het reglement aan te halen, kunnen wij niet meer doen dan we er nu al aan doen om iedereen te laten deelnemen.

 Art.1.4. Elk lid verplicht zich 4 uur per jaar algemene werkzaamheden t.b.v. HTV Bouwlust te verrichten.

 Wij zijn om ons heen gaan kijken hoe andere tuinverenigingen hier mee om gaan. Want wij zijn zeker niet de enige vereniging waarbij dit artikel van kracht is. Ook blijkt het dat wij met onze 4 uur per jaar ..n van de laagste investeringen van onze leden vragen. Bij andere verenigingen zien wij dat er meerdere ochtenden per jaar gevraagd worden. Ook rekenen deze verenigingen een boete als er niet aan wordt deelgenomen. Dit is iets wat wij jarenlang echt niet wilden, maar nu wel aan het overwegen zijn…
Het zou hier dan om een boete van €20 gaan. Let op, dit is geen afkoopsom voor werkochtenden!

Wij overwegen als bestuur deze optie, maar zouden graag horen hoe jullie als leden hierover denken.


oktober 2019

Controle houtwal

In maart dit jaar hebben wij in overleg met dhr. Hamstra groot onderhoud gepleegd aan onze houtwal.

Er is een hoop gesnoeid en geruimd op de houtwal om de nodige flora en fauna de ruimte geven om te floreren. Volgens dhr. Hamstra die afgelopen maand  de boel geïnspecteerd heeft is dit ook gebeurd het afgelopen jaar. Een hoop lage begroeiing die voorheen niet ruimte had om te groeien heeft de kop weten op te steken. Hij is hier zeer positief over.

Toch zullen we komend voorjaar weer de houtwal op moeten om alles bij te houden. Vooral de bamboe dat op het achterste stuk groeit zal verwijderd moeten worden. Er zal volgend jaar begin maart weer een werkochtend worden georganiseerd om dit aan te pakken.

Dhr. Hamstra geeft aan dat de hoogte van de bomen nog binnen de norm valt. Zodra dit niet meer het geval is zal de gemeente hun eigen professionele mensen inzetten om deze klus zo veilig mogelijk te klaren.


oktober 2019

WhatsApp-groep voor Bouwlust? 

Tijdens de bbq afgelopen september zijn er een hoop foto’s gemaakt. Zo zijn er meer evenementen op de tuin waar er op los wordt gefotografeerd, maar waar blijven deze foto’s? 

Onder de leden werd tijdens de bbq kenbaar gemaakt deze foto’s graag te kunnen ontvangen en delen. Daar bestaat al een aantal jaar een heel mooi medium voor: WhatsApp. 

Het idee om alle tuinders in één grote groep te hebben spreekt mij als bestuurslid van PR & Communicatie wel aan. Zo krijg ik divers fotomateriaal binnen, dat ik digitaal en in de nieuwsbrief kan jullie delen. Maar.., zo’n WhatsApp groep heeft zijn voor- en nadelen. Er zijn nog steeds een aantal leden die dit niet gebruiken. Zij kunnen dan niet meedoen in deze interactie. Daarnaast zal zo’n grote groep waarschijnlijk nooit rust kennen. 

Ik zou graag voordat er een groep gestart wordt eerst willen weten hoeveel animo ervoor is? Omdat er rekening moet worden gehouden met de AVG wetgeving verzoek ik jullie d.m.v. een mail naar htvbouwlust@live.nl aan te geven of je je zou willen aanmelden voor de What’sApp groep, zet hierin dan ook het telefoonnummer dat gebruikt kan worden.

Saskia de Vreugd


juli 2019

Een vereniging waar we trots op mogen zijn!

Langs deze weg wil ik mijn waardering uitspreken voor de wijze waarop het bestuur met de leden communiceert over allerhande zaken, die ons als tuinders aangaan.

Op een open en constructieve manier wijst het Bestuur ons bijvoorbeeld op onze rechten en plichten met betrekking tot het HHR, waarbij ook ruimte is voor (wederzijds) begrip als een keer iets in de knel dreigt te komen.

Ik heb veel waardering en respect voor leden van HTV Bouwlust, die een deel van hun vrije tijd opofferen om de belangen van onze prachtige vereniging te behartigen. En dat zijn meer leden dan menigeen denkt

• Het Dagelijks Bestuur is alert op ontwikkelingen, die de Vereniging aangaan.
• De financiën worden goed beheerd.
• De tuincommissie doet op een serieuze manier de ronde.
• De beschoeiing en het houthok is vernieuwd.
• Het praathuis heeft altijd een gevulde koelkast.
• Het servicepunt biedt een scala aan plantjes aan.
• Het Praathuis wordt schoongemaakt.
• De toiletten zijn altijd schoon.
• Het houthok is gevuld.
• De werkploegen worden aangestuurd.
• De tractor wordt op verzoek bemand.
• Met aangekoppeld een geweldige mest / grondkar.
• Knotwilgen worden gesnoeid.
• (tuin)afval wordt afgevoerd naar de stort.
• Tuingereedschap / kruiwagens worden gerepareerd.
• De website HTV Bouwlust wordt beheerd.
• Er worden leuke informatieavonden georganiseerd.
• Maar ook activiteiten als Kaartavonden, BBQ en Nieuwjaarsreceptie.
• En voor dit jaar o.a. ook de Zonnebloem en Pompoenwedstrijd (winnaar ligt voor de hand).
En ik zal vast nog wel wat vergeten zijn.

De professioneel vormgegeven Nieuwsbrief draagt zeker haar steentje bij aan de open en constructieve manier, die de Vereniging voor ogen heeft.

Complimenten aan Saskia voor deze goede opzet.

Al met al is HTV Bouwlust een Vereniging waar we trots op mogen zijn. Dat mogen we best wel wat meer uitdragen naar Het Bestuur en naar elkaar.

Ruud Baardolf


juli 2019

Afstanden tuinhekken langs het pad

Het bestuur heeft de bereikbaarheid van de vereniging voor hulpdiensten hoog op de agenda staan. 

Hiervoor is het belangrijk dat de eerste 30 cm van de tuin vrij blijft van begroeiing die niet plat te rijden is. Daarnaast is het officieel de bedoeling dat hekjes en kantplakken 30 cm van het pad worden geplaatst en niet hoger zijn dan 60 cm. 

Wij begrijpen dat het onpraktisch is als alle hekjes nu halsoverkop moeten worden verplaatst. Daarom verzoeken wij jullie om bij de plaatsing van een nieuw hekje/kantplanken, wel rekening te houden met de richtlijnen vanuit het huishoudelijk reglement. De tuincommissie zal erop toezien dat dit ook wordt nageleefd.

De Tuincommissie


juli 2019

Nieuwe tekening beschikbaar t.b.v. aardappel poot plan (app)

Om het de leden gemakkelijker te maken zullen wij vanaf nu een standaard plattegrond beschikbaar stellen om het APP van het komende jaar (teelt vorig jaar en dit jaar) op in te tekenen en in te leveren. 

Met nadruk verzoeken wij ieder lid om ieder jaar opnieuw een APP in te dienen. Voor de tuincommissie is het namelijk teveel administratieve rompslomp om na te gang wie er al een plan voor meerdere jaren heeft ingediend. 

Hieronder de standaard tekening die we hiervoor willen gaan gebruiken. Je geeft linksboven het tuinnummer aan en tekent links of rechts (maar net welke tuin er van toepassing is) het APP. Mochten hier nog vragen over zijn, neem contact op met de tuincommissie!


mei 2019

Tuincommissie en het huishoudelijk reglement

Zoals de meeste verenigingen is er voor onze tuinvereniging ook een Huishoudelijk Reglement (HR) opgesteld. Als het goed is heeft iedereen dit jaar het Huishoudelijk Reglement ontvangen. Reden voor het opnieuw verspreiden van het HR zijn een paar nieuwe aanpassingen, die tijdens de algemene ledenvergadering (ALV) zijn goedgekeurd. Heeft u hem niet ontvangen? Meld dat dan even aan de secretaris.

Wij verzoeken u dan ook om het HR nog eens goed door te lezen! Controleer of uw tuin voldoet aan deze regels en of u voldoet aan de andere regels die er in het HR zijn opgenomen.

Er zullen leden zijn die denken; ‘Ik ben al zo lang lid ik doe gewoon mijn eigen zin.’ Bedenk dan dat de oudere leden of het bestuur juist een voorbeeldfunctie hebben voor de nieuwe leden.

De Tuincommissie zal te werk gaan volgens huidige Huishoudelijke Reglement. De tuincommissie zal in de eerste instantie altijd proberen om u persoonlijk aan  te spreken, mocht dit nodig zijn. Als zij u niet treffen op het tuincomplex, dan zal er vanuit het Bestuur en brief gestuurd worden en een telefoongesprek volgen. Deze stappen nemen wij zodat het gesprek kan worden geopend en er naar een oplossing of stappenplan gewerkt kan worden. U kunt ook worden aangesproken als het gaat over zaken die u al langere tijd anders doet dan in onze HR staan beschreven. Sinds de ALV is de samenstelling van de Tuincommissie veranderd, waardoor er bij de controle

misschien andere zaken aan het licht komen dan voorheen.

 Houd er rekening mee dat de Tuincommissie, het Servicespunt / Tuinwinkel, het Praathuis, de introductie voor nieuwe leden en het Bestuur bestaat uit vrijwilligers! Zij proberen hun best te doen voor de vereniging, want zonder kunnen we helaas niet.

Met vriendelijke groet

Het Bestuur


mei 2019

Voorkom de aardappelziekte

– Poot je aardappelen vroeg (in maart). Vroege aardappelen zijn minder gevoelig voor de aardappelziekte.
– Rooi de aardappelen met droog weer.
– Gooi aardappelen die doorgestoken zijn of beschadigd onverbiddelijk weg.
– Gooi of smijt niet met de aardappelen om ze mooi heel te houden.
– Laat ze op een een koele donkere plaats na drogen.
– Kijk bij pootaardappelen goed of de aardappelen gaaf zijn en geen plekjes hebben, zodat je per ongeluk geen zieke aardappelen poot.
– Haal echt alle aardappelen uit de grond, zodat de ziekte zich niet stiekem kan verspreiden.
– Zorg dat je aardappelperceel in de winter kan bevriezen, zodat achter gebleven aardappelen bevriezen.
– Verwijder je loof en laat het niet onafgedekt liggen. Doe het meteen in de afvalbak en gebruik het niet in de composthoop ivm besmettingsgevaar.
– Kies een ras wat niet zo gevoelig is voor aardappelziekte.
– Teel maar een jaar met zelf bewaarde aardappelen.
– Poot aardappelen om de 4 jaar op dezelfde plek (wisselteelt, het aardappel pootplan is bedoeld om dit inzichtelijk te houden).